PRVO U ŽUPANIJI Završeno reciklažno dvorište u Pitomači: Načelnik Grgačić potpisao zahtjev za izdavanje uporabne dozvole

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić danas (četvrtak) potpisao je zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za projekt Izgradnje reciklažnog dvorišta u Općini Pitomača. Riječ je o projektu vrijednom 4,2 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije.

– Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo 3,5 milijuna kuna, a od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 600 tisuća kuna, što znači da Općina iz svog proračuna za reciklažno dvorište izdvaja tek 122 tisuće kuna. Reciklažno dvorište je završeno, sada trebamo čekati uporabnu dozvolu koju ćemo, vjerujem, dobiti za 15-ak dana. Ovo je prvo reciklažno dvorište u našoj županiji i izuzetno smo ponosni da smo ovaj projekt uspješno završili – istaknuo je načelnik Grgačić.

Kako kaže, cilj projekta je da se izgradnjom reciklažnog dvorišta doprinese povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Ono će omogućiti građanima da mogu tijekom cijele godine, radnim danima i subotom besplatno odložiti „zeleni“ i ostale vrste otpada, kao što su papir, otpadne gume, elektronički otpad, staklo, plastiku, metal, aluminijske i željezne limenke, u zasebne kontejnere čime će se smanjiti prosječni troškovi sakupljanja glomaznog otpada i uvesti nadzor nad sakupljenim otpadom. Upravo takav način prikupljanja otpada je preduvjet za efikasnije recikliranje i uporabu.

Izgradnjom takvog suvremenog reciklažnog dvorišta uspostavit će se cjelovit sustav gospodarenja otpadom na području Općine Pitomača što odgovara zahtjevima Europske unije i hijerarhiji gospodarenja otpadom kao prihvaćenim načinom, odnosno slijedom onih prioriteta koji su najbolja opcija za okoliš, njegovo očuvanje te zdravlje ljudi. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content