Ante Duvnjak hodočastio Papi za Stepinčevo proglašenje svetim

Ante Duvnjak (1959.) dragovoljac je Domovinskog rata od travnja 1991. godine, rođen je u Vrlici, kao beba od nekoliko mjeseci s roditeljima se nastanjuje u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji. Tamo provodi djetinjstvo i mladost, a s 20 godina odlazi živjeti u Kaštel Lukšić. Želeći kroz hodočašća (pješice) naglasiti i promicati vrijednosti Domovinskog rata i obilježavanja svih važnijih događanja hrvatske povijesti 20. vijeka, 2009. osniva udrugu LUČONOŠE DOMOVINSKOG RATA.

Kao predsjednik, s članovima udruge (uglavnom iz Dalmacije) u proteklih 10 godina, Ante odrađuje više od 50 hodočašća u Hrvatskoj i inozemstvu s prijeđenih više od 18.000 km, čime se u našoj domovini ne može nitko pohvaliti. Lučonoše su s raznim nakanama hodočastili pješice i od Assisija do Samobora, 10-tak puta do Bleiburga, u Tezno i Barbarin rov u Sloveniji, od Krašića do Golog otoka i dr. Ova mala, ali aktivna udruga godinama okuplja hrvatske branitelje iz više desetaka udruga u Memorijalnom hodu od spomenika dr. Tuđmanu u K. Lukšiću do križa na prijevoju Malačka na Kozjaku, prigodom obilježavanja dana grada Kaštela.

Toliku strast da se istina o Domovinskom ratu i njegovim znanim i neznanim junacima proširi i spasi od zaborava okrunili su 2017. hodočašćem KORACI ISTINE gdje posjećuju i pale svijeće pred više od 100 spomenika u isto toliko mjesta od Dubrovnika do Iloka, Istre i Međimurja, podignutih u čast žrtvama i ratnicima naše nedavne slavne prošlosti. Tom prigodom snimaju i 50-minutni DVD (bez i jednog komentara) na kojemu je i himna Lučonoša.

DUVNJAK 1

Drugo hodočašće od Krašića iz rodne kuće kardinala Stepinca do Vatikana obavlja pješice sam, uglavnom o svome trošku od 8. do 29. svibnja ove godine, prešavši 950 kilometara. Na prvom hodočašću 2016. suputnik mu je bio kninski domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Oba puta, Ante Duvnjak primljen je kod Sv. Oca Pape Franje na generalnoj audijenciji pred bazilikom sv. Petra. Papi Franji i ove godine predana je velika fotografija blaženog Alojzija Stepinca, te bilježnica s potpisima nekoliko tisuća vjernika sa jedinom nakanom da Papa Stepinca što prije kanonizira, tj. proglasi svetim. U šestominutnom razgovoru s Papom prevoditelj mu je bio hrvatski svećenik iz Kanade Ante Marketa. Pokroviteljica ovog hodočašća bila je predsjednica hrvatske države Kolinda Grabar-Kitarović, a Veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici nabavilo je ulaznice za opću audijenciju.

Ovaj naporan put Ante je proveo moleći za Stepinca i hrvatski narod. To je njegov konkretan obol i žrtva u ovim sudbonosnim trenucima, za dobrobit naše mlade, vjekovima željkovane države, koja će teško opstati samo ljudskim naporima, bez zagovora Djevice Marije, hrvatskih svetaca i Božje zaštite. (www.icv.hr, Vlatko Jelenčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content