Članovi UDVDR Ogranak Voćin radno obilježili Dan državnosti RH

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog Ogranak Voćin na Dan državnosti počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te nevinim civilnim žrtvama, kod križa podignutog između Voćina i Huma na tzv. “Voćinskom kukuruznom putu”, odali su radno.

Na inicijativu predsjednika Udruge Darka Božičkovića, članovi su uredili ogradu, okoliš oko križa i sam križ.

– Naši vrijedni članovi radno su proslavili Dan državnosti uređujući obilježje koje je postavljeno u čast hrabrim hrvatskim braniteljima koji su za vrijeme okupacije voćinskog kraja, od strane srbo-četničkih formacija, ulazili u Voćin i izvlačili mještane preko Huma na slobodan teritorij. Da nije bilo tih herojskih djela hrvatskih branitelja, spisak masakriranih Hrvata na spomeniku u središtu Voćina bio bi puno duži – rekao je predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković.

65634675 449130275877133 3729949431789780992 n

”Voćinski kukuruzni put” 

Voćinski župnik Mladen Štivin 2012. godine posvetio je obnovljeni križ podignut između Voćina i Huma, čime je još jednim obilježjem označeno mjesto koje će podsjećati na tragične događaje u Domovinskom ratu. Naime, tijekom ljeta i rane jeseni 1991. visoke stabljike kukuruza omogućile su da neki Voćinčani, ipak, uspiju izići iz mjesta i spasiti se. I upravo na mjestu, gdje su izlazili, a poneki i ulazili u Voćin za vrijeme okupacije, posvećenim križem obilježen je ”Voćinski kukuruzni put”. Zanimljiva je činjenica da je na to mjesto postavljen križ koji je nekad stajao u središtu Voćina, a koji su uklonili partizani 1945. godine. (www.icv.hr, adf; foto: D. Božičković)

[g-gallery gid=”536707″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content