Dokumentarni film “Dobri pastir” podsjetio Virovitičane na fra Flavijana Šolca

Uoči blagdana Tijela i Krvi Kristove u virovitičkom kinu Park jučer (srijeda) je održana projekcija dokumentarnog filma “Dobri pastir”. Film u produkciji Antuna Ivankovića i režiji Srđana Segarića govori o franjevcu Flavijanu Šolcu, rođenom Virovitičanu, koji je većinu svog svećeništva bio na krajnjem istoku Hrvatske u Borovu Naselju i Iloku.

– Drago mi je da je napravljen film o fra Flavijanu, kojeg sam upoznao 1992. godine kada se brinuo za prognanike na Trsatu. Svojom skromnošću i jednostavnošću mnogo je radio za svoje prognanike. Kroz film sam doznao i o patnjama prilikom izgradnje crve u Borovu Naselju – u uvodu je izjavio fra Rozo Brkić župnik i gvardijan župe sv. Roka u Virovitici.

U Borovu Naselju u novoosnovanoj župi svetog Josipa Radnika, uz mnogo prepreka tadašnje komunističke vlasti, uspio je sagraditi crkvu Gospe Fatimske, koja je srušena tijekom Domovinskog rata. Nakon Borova naselja prelazi u franjevački samostan u Ilok, gdje boravi do Domovinskog rata, kada je veći dio iločke enklave otišao u progonstvo na Kvarner. Fra Flavijan Šolc zajedno sa svojim vjernicima, kao pravi pastir odlazi u progonstvo. Boravio je u franjevačkom samostanu na Trsatu obilazeći prognane vjernike od Senja, preko Krka do Lovrana i Mošćeničke Drage. Bio im je utjeha u progonstvu i nada u povratak na rodnu grudu.

Završetkom mirne reintegracije i povratkom u Ilok fra Flavijan, kroz udrugu Vinka Paulskog, svoj duhovni rad usmjerava na stare i nemoćne, kojima je bio oslonac do posljednjih dana. Svečanu premijeru filma u Virovitici svojom pjesmom uveličao je mješoviti pjevački zbor sv. Cecilije iz virovitičke franjevačke župe sv. Roka.

-Jedan slučajan susret, tijekom mog prognaništva, me zaintrigirao o životnom putu fra Flavijana pa sam mnogo godina kasnije sakupivši materijale snimio ovaj film – rekao nam je producent filma Antun Ivanković, autor brojnih dokumentarnih filmova, od kojih su neki nagrađivani na Filmskom festivalu u Puli. (www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

[g-gallery gid=”535847″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content