FOTO Župan Igor Andrović predao vatrogasno kombi vozilo zapovjedniku JVP Slatina Stjepanu Venusu

Temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini, Ministarstvo poljoprivrede je nabavilo 74 vozila za vatrogasce te financiralo osposobljavanje 6.000 vatrogasaca, a u završnoj fazi je i nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce.

Naime, nakon 2017. godine, jedne od najzahtjevnijih godina kada je u pitanju zaštita šuma od požara, dogovorena je veća zaštita šuma kroz preventivu, odnosno podizanje operativne sposobnosti naših vatrogasaca. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede iniciralo izmjenu Pravilnika temeljem kojega se iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) financira dio aktivnosti vatrogasnih zajednica. Izmjenama Pravilnika je povećano izdvajanje za vatrogasne djelatnosti s dotadašnjih 5 na 20 posto od ukupno prikupljenih sredstava OKFŠ-a, što je godišnje povećanje s dotadašnjih 10 milijuna kuna na 40 milijuna kuna. Tijekom 2019. godine planirana je izrada novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te se razmatra sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna.

IMG 5926

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, Ministarstvo poljoprivrede je pet kupljenih vatrogasnih vozila namijenilo za dobrovoljna vatrogasna društva Stari Gradac, Gradina, Špišić Bukovica i Suhopolje, te Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina. Danas (srijeda) je vatrogasno kombi vozilo virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u prisustvu svog zamjenika Marija Klementa i zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, predao zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Slatina Stjepanu Venusu. Također, župan Andrović izvršio je smotru vatrogasaca i vatrogasnih vozila Javne vatrogasne postrojbe Slatina. Novo vatrogasno vozilo blagoslovio je slatinski župnik vlč. Dragan Hrgić. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”535714″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content