Istraga otkrila uzrok požara u Grubišnom Polju, šteta doseže vrtoglavih 15 milijuna kuna

Najvjerojatniji uzrok požara u Grubišnom Polju je samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih krpa, spužvi i sličnih materijala natopljenih otpadnim motornim uljima, izvjestila je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Podsjetimo, u subotu oko 13.40 sati došlo je do požara u postrojenju Zagrebpetrola.

Gorjele su veće količine raznog otpada za reciklažu koje se nalazilo u raznim metalnim i plastičnim ambalažama ispod metalne nadstrešnice otvorenog skladišnog prostora prekrivenog limom. Prema policijskom izvješću, na mjesto događaja izašli su pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice te lokalnih dobrovoljnih društva, njih ukupno 64 sa 18 vatrogasnih vozila, koji su navedeni požar lokalizirali i stavili pod nadzor, a tijekom požara nije došlo do ugrožavanja ljudskih života niti opasnosti po drugu imovinu.

IMG 1a5267f880996320f09a61503cb4ba64 V

– U nedjelju na mjestu događaja izvršen je očevid u nazočnosti vještaka Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, kojom prilikom je utvrđeno da se centar požara nalazi uz metalni kontejner za smeće, a da je najvjerojatniji uzrok požara samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih krpa, spužvi i sličnih materijala natopljenih otpadnim motornim uljima, otpadnih uljnih filtera od motornih vozila i ambalaže od raznih kemikalija. Prilikom požara izgorjelo je djelomično ili potpuno osam velikih metalnih spremnika te metalna konstrukcija nadstrešnice skladišta koja je uslijed termičkog djelovanja uništena. Također je izgorjela velika količina otpadnih ulja i sličnih otpadnih produkata. Tijekom očevida za potrebe fizikalno-kemijskog vještačenja izuzeti su uzorci otpada, organskih otapala i drugog otpadnog materijala te će se provesti dodatne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja – stoji u priopćenju.

Prema izjavi vlasnika nastala materijalna šteta se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna. Mjesto požara je i dalje pod nadzorom vatrogasaca zbog manjih ostataka tinjajućih nakupina otpada. O događaju slijedi podnošenje općeg posebnog izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content