IVANJSKO NAVEČERJE U ŠP. BUKOVICI Najbolje kolače pripremila Nikolina Pleško, a najbolji “Sloganac u 2019.” skuhala Udruga vinograda i voćara “Sveti Ivan”

U Vatrogasnom domu u Špišić Bukovici jučer (nedjelja) je na tradicionalan način obilježen Dan općine, Ivanje 2019. Zbog najavljene kiše program nije, kako je predviđeno, održan u parku Ćimen, ali unatoč tome, atmosfera je bila prava “ivanjska”. Mještani i njihovi gosti ispunili su dvorište i dom te su u veselom tonu proslavili ovaj važan dan svoje općine. Naravno, kao i prijašnjih godina Općina i Udruge s područja općine pripremili su bogat i raznovrstan program. Prije svega bilo je tu već tradicionalno kuhanje paprikaša “Sloganca” koje je bilo i natjecateljskog tipa. Natjecalo se deset Udruga, a najbolji su skuhali vrsni kuhari Udruge vinogradara i voćara “Sveti Ivan” iz Špišić Bukovice. Također, ukusan paprikaš skuhali su majstori za paprikaš iz Lovačke udruge “Fazan” Špišić Bukovica koji su bili drugoplasirani, kao i DVD Vukosavljevica koji su osvojili treće mjesto.

IMG 9980

Ove godine, osim u paprikašu, svi posjetitelji mogli su guštati i u tradicijskim kolačima koje su pripremile vrijedne mještanke općine Špišić Bukovica. Brojne slastice pripremilo je čak 18 žena, koje su se također natjecale, a najbolja je bila Nikolina Pleško iz Okrugljače. Slijedile su ju Marina Đurđević iz Vukosavljevice, Ana Bačar iz Špišić Bukovice, Danijela Majstorović iz Rogovca i Željka Brlas iz Bušetine.

IMG 9977

Najbolji u kuhanju paprikaša i pripremi tradicijskih kolača nagrađeni su prigodnim poklonima koje je osigurala Općina Špišić Bukovica i Tvrtka Šafram, a uručio ih je načelnik Hrvoje Miler, a meso za paprikaš je i ove godine donirala Lovačka udruga “Fazan” iz Špišić Bukovice.

Naravno, kao i svake godine svoj rad su povodom obilježavanja Dana općine predstavili i vatrogasci, no ovoga puta svoje znanje i spremnost kroz pokazne vježbe predstavili su najmlađi članovi, podmladak i mladi DVD-a Špišić Bukovica.

IMG 9953

Nakon uspješnih vježbi malih vatrogasaca u vatrogasnom domu zasvirali su Podravski mužikaši koji su tradicionalnim podravskim instrumentima podigli brojne na noge te tako dočekali i “Ivanjsko navečerje”. Plesni podij bio je vrlo tijesan, a zabava zagarantirana. U pjesmi i plesu uživali su svi mještani i gosti, a osobito kada je došlo vrijeme za paljenje krijesa za “Ivanje” i tradicionalni ples mještana povodom dana mjesta.

IMG 20190623 212128

Proslavi su se pridružili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove i direktor sajma Viroexpo Bojan Mijok te brojni drugi gosti. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, B. Sokele)

[g-gallery gid=”536392″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content