KUHARIMA PUNE RUKE POSLA Što uzgoje njihovi školski kolege, oni pretvaraju u delicije za oko i nepce

Sve što uzgoje njihovi kolege agroturistički tehničari, vrijedni kuhari u bogato opremljenom školskom praktikumu Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača pretvorit će u delicije za oko i nepce. Darko Baričević, stručni učitelj kuharstva, neumorno učenicima objašnjava kako je uz izvrsnu teksturu i obradu namirnica jako važno da jelo na tanjuru ili u posudi i izgleda primamljivo.

– Danas smo radili jastučiće od lisnatog tijesta, dekorativne i ukusne ružice od palačinki, hladne sendviče, kanape ili koktel sendviče. Potičemo maštovitost i kreativnost, sve osobine koje mladi kuhar treba imati. Trudimo se praktičnom nastavom kontinuirano to usaditi u njih, da steknu naviku da u svojem budućem radu koriste vještine koje su ovdje naučili, a ponosni smo što kao škola zaista imamo sve što nam treba – kaže nam Darko.

AKTUALNO restoran kuhari Custom

No ne staje sve samo na praktičnoj nastavi. Sekcija ugostitelja osmislila je jela koja nude učenicima za zakusku, gablec, a za koja također koriste dio svojih namirnica. Ujedno, kroz Učeničku zadrugu „Kostanj“ rade neka jela koja opet prodaju učenicima i tako ostvaruju sredstva za namirnice u nastavi.

kuhari2

Maja Vuković lani je upisala smjer kuhara. Sjeća se, prvo svoje jelo, hrenovke, skuhala je s devet godina. Polako, iskustvo je raslo, a zahvaljujući školi, u samo godinu dana naučila je puno. – Sad bih mogla pripremiti i nedjeljni ručak za cijelu obitelj, sve slijedove – smijući se, kaže nam, dodavši kako je nastava vrlo zanimljiva jer u opuštenoj atmosferi puno toga nauči.

Ona je izradila ružice od palačinki i ponosno ih sa svojim kolegama prezentirala medijima, kao samo dio ukusnih proizvoda koje izrađuju na nastavi. U budućnosti voljela bi imati, ističe, vlastiti restoran.

hrana

A da su kuhari posebno zainteresirani za jela s engleskog govornog područja i da rado iščitavaju recepte na stranom jeziku, kaže nam nastavnica Anamari Bajser. U svojoj nastavi učenicima, suvremenim pristupom nastavi, pomoću pametnih ploča, kvizova i digitalnih materijala približava stručne pojmove koje će, danas-sutra, koristiti u restoranu ili kafiću, u radu s gostima. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content