MINISTARSTVO FINANCIJA Virovitičko-podravska županija prva u Hrvatskoj po poticajima za svoje poljoprivrednike u 2017. godini

I dok se podaci za 2018. još zbrajaju, prema informacijama Ministarstva financija za 2017. godinu, Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj po poticajima za svoje poljoprivrednike po glavi stanovnika. Prema podacima Ministarstva financija, a gledano prema Proračunu Virovitičko-podravske županije, u VPŽ su za poljoprivredu izdvajali 1,76 posto, ili 23,03 kune po poljoprivredniku. Prema tim podacima, samo za 2017. godinu, Virovitičko-podravska županija izdvojila je za potpore poljoprivrednicima 1.953.652 kune.

– U Virovitičko-podravskoj županiji ulaganje u poljoprivredu nije slučajno. To je dio plana, jer mi smo poljoprivredno orijentirana županija s naglaskom na povlačenju EU sredstava. Upravo kroz njih smo, uz veliki angažman naše razvojne agencije VIDRA-e, omogućili mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, dobivanje bespovratnih sredstava za poljoprivredu, nabavku mehanizacije, ulaganje u modernizaciju.

VIDRA je „lokomotiva“ pomoći poljoprivrednicima

– Samo u 2018. godini, VIDRA je provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na projekte za poljoprivrednike (158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna). I zato ne čudi podatak da je prema zadnjim podacima Virovitičko-podravska županija najuspješnija u isplaćenim sredstvima po glavi stanovnika na području Slavonije, Baranje i Srijema kada su u pitanju potpore iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je Programa po glavi stanovnika isplaćeno 3.411,75 kuna što je bitno više u odnosu na neke druge županije – podcrtao je župan Igor Andrović.

No, tu su i neki kapitalni, strateški poljoprivredni proizvodi u koje u prvom redu spadaju sustavi navodnjavanja. Upravo te 2017. godine ministar Tomislav Tolušić otvorio je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, a ove godine bit će gotova još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Time će ova županija imati oko 3.000 hektara navodnjavanih površina, a u budućnosti se planiraju nosi sustavi navodnjavanja, Kapinci – Vaška II. Faza, Lukač, Čađavica.

– VIDRA danas u provedbi ima 202 projekta ukupne vrijednosti 96.000.000 eura. Tu su već nabrojani sustavi navodnjavanja. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, a time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju, već i u zapošljavanju u poljoprivredi, jer kada se sve izgradi očekujemo da ćemo na području Virovitičko-podravske županije imati oko 6.000 hektara navodnjavanih površina. O svemu ovome, razmišljali smo i planirali davno ravnije, prikupljajući potrebne dozvole i bili smo spremni za povlačenje europskih sredstava. Osim toga, tu je i izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra u vrijednosti 17,5 milijuna kuna. Kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem je izgrađena multifunkcionalna hala Viroexpa, a očekuje nas i izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u vrijednosti od 36 milijuna kuna – naglasio je župan Andrović.

No, poticanja se nastavljaju i dalje. Prema riječima Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredi i europske fondove, za nedavno raspisan Javni poziv za dodjelu potpora malih vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Virovitičko-podravskoj županiji za 2019. godinu, potporu je ostvarilo 79 korisnika s područja Virovitičko-podravske županije, u ukupnoj vrijednosti od 506.840,91 kunu. A tu je još jedna zanimljiva potpora, tzv. „mala škola poljoprivrede“.

– Kroz devet godina provođenja ove potpore, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Slatine, a kroz sufinanciranje Virovitičko-podravske županije više od 2.100 korisnika dobilo je potrebne certifikate i uvjerenja. To im je omogućilo bolje startne uvjete prilikom bavljenja poljoprivredom, ali su s tim uvjerenjima i certifikatima, kada su se javljali na natječaj ruralnog razvoja, mnogi od njih dobili presudne bodove prilikom dobivanja bespovratnih sredstava – zaključio je Mijok. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content