NAJZNAČAJNIJI VANJSKOTRGOVINSKI PARTNER Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH dr. Robert Klinke posjetio našu županiju

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH dr. Robert Klinke posjetio je Virovitičko-podravsku županiju, gdje je održao sastanak s izaslanstvom VPŽ, koje je predvodio zamjenik župana Darko Žužak, uz kojeg su još bili: Zlatko Pleša, predsjednik HGK ŽK Virovitica, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ i direktor Viroexpa, Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA, Kristina Pleša, direktorica HGK ŽK Virovitica i samostalni savjetnik pri HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura.

Na sastanku su predstavljene značajke gospodarstva Virovitičko-podravske županije, s turističkim potencijalima, posebno apostrofiranim mjestima pod UNESCO zaštitom (Papuk i Drava). Govorilo se o dosadašnjim ulaganjima Virovitičko-podravske županije, ponajprije u EU projekte (Panonski drvni centar kompetencija, sustavi navodnjavanja, obnove kulturne baštine i Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju, Poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači,…), ali i budućim županijskim strateškim projektima (Tehnološko inovacijski centar i budući Centar za razvoj mliječnih proizvoda u Virovitici).

IMG 2217

Govorilo se i o Međunarodnom sajmu Viroexpo, koji će 2020. godine doživjeti svoje, jubilarno, 25. izdanje i kojemu će od 13. do 15. ožujka iduće godine, Zemlja partner biti upravo Savezna Republika Njemačka. Veleposlanik dr. Robert Klinke primijetio je mnogobrojne županijske europske projekte i pohvalio nastojanje Županije u stvaranju bolje gospodarske klime, te naglasio kako se veseli nastupu Savezne Republike Njemačke na Viroexpu.

Inače, Njemačka je najznačajniji gospodarski partner Virovitičko-podravske županije. Prema podacima HGK ŽK Virovitica, u 2018. godini ukupna vanjskotrgovinska razmjena iznosila je 39.390.000 eura, odnosno 16,3 posto od cjelokupne vanjskotrgovinske razmjene VPŽ s inozemstvom i po tome je Njemačka na prvom mjestu. Inače, od navedene brojke, 30.846.000 eura predstavlja izvoz županijskih proizvoda u Njemačku, dok je uvoz 8.544.000 eura. (www.vpz.hr, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”537075″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content