NASTAVA U TRAKTORU Stjepan uzgaja sezonsko povrće, Matej ore i kombajnira

Poljoprivredna praksa itekako je fora, kaže nam Stjepan Komar, učenik 2. razreda smjera Poljoprivredni gospodarstvenik Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači. U školskom plasteniku uzgaja sezonsko povrće, od rajčice, paprike, salate, luka, a kod kuće učenje nastavlja u vlastitom vinogradu.

– S nepunih 17 godina pokrenuo sam posao. Obrađujem hektar vinograda i proizvodim svoje grožđe i vino i u isto vrijeme zarađujem i školujem se, što je veliki plus ovog zanimanja. To mi sve omogućuje ova škola – zadovoljno kaže Stjepan, čija se obitelj godinama bavi proizvodnjom duhana i kamilice pa se u budućnosti i u tome vidi.

Slično je i s Dorotejom Erhatić, njegovom kolegicom iz razreda, koja znanje o uzgoju cvijeća u plastenicima, a čime se bavi njezina obitelj, rado podijeli s kolegama školarcima, ali i nastavnicima u praktikumu – školskom plasteniku.

AKTUALNO cvjećari važno Custom

– Najzanimljivije mi je održavanje, sađenje i zalijevanje. Budući da kod kuće imamo plastenike, vjerojatno ću i ostati u cvjećarstvu. Možda ću otići i na fakultet, još se educirati, jer u cvjećarstvu ima budućnosti – kaže Dorotea. Na traktor je prvi put u životu Matej Nađaković sjeo kad je imao nepunih šest godina.

Danas i na nastavi vozi traktor, i to moderan, sa sijačicom, plugom, prikolicom…Zajedno s kolegama sa smjera Agroturistički tehničar na poljoprivrednim praktikumima sadi, ore, kombajnira, štiti kulture od bolesti…- Zasijali smo ekološku kamilicu, soju i suncokret, ali i pripremili zemlju prije toga.

Moji doma imaju OPG, sade povrće i žitarice na oko 50 hektara zemlje. Sve je slično, što radimo u školi i doma, a zanimljivo je kad roditeljima mogu dati neki savjet – simpatično kaže naš vrijedni sugovornik. Zanimljivo je i to što ovi srednjoškolci nemaju slobodne cijele školske praznike.

AKTUALNO agroturistički tehničari mlo Custom

U plastenicima je tijekom ljeta uvijek radno, treba pobrati rajčice i papriku, salatu, na oranicama „skinuti“ soju i suncokret. U dogovoru s mentorima, svi se razredi solidarno podijele, tako da im i ostane vremena za odmor tijekom ljeta.

Nitko se ne „provlači“, ponosno kaže Branka Pavoković, nastavnica strukovnih predmeta u programu Poljoprivredni gospodarstvenik i agroturistički tehničar. Ponosna je na svakog od svojih učenika i učenica jer, kaže, „sve su to jako vrijedna i motivirana djeca“.

– Kod kuće su navikli puno raditi i tu ljubav i predanost obvezama prenose i u nastavu, jako se trude i nikad im ništa nije teško – ističe B. Pavoković, dodavši da to pokazuju i sami rezultati. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content