OPG-u Lacković Antonio omogućena potpora od gotovo 112 tisuća kuna za kupnju potrebite poljoprivredne mehanizacije

Još jedna lijepa priča i dokaz da se poljoprivredom može pozitivno baviti i od nje živjeti ovoga puta nam dolazi iz Miljevaca. Naime, mladi poljoprivrednik Antonio Lacković, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Lacković Antonio iz Miljevaca, u općini Nova Bukovica, pozitivan je primjer za sve mlade koji se dvoume ostati u Hrvatskoj ili otići, da ostanu i prepoznaju poljoprivredu kao svoj put ka o(p)stanku, putem samozapošljavanja.

U nedavno provedenom natječaju “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu tipa operacije 6.3.1., OPG Lacković Antonio je pozitivno ocijenjen sa 85 bodova čime mu je omogućena potpora u iznosu 111.187 kuna za kupnju potrebite poljoprivredne mehanizacije.

Zahvaljujući razvojnoj agenciji VIDRA iz Virovitice, koja je izradila projekat za natječaj, dobivena potpora je veliki poticaj mladom poljoprivredniku u daljnjem radu.

OPG Lacković Antonio, osim ratarstva, bavi se i ekološkim uzgojem aronije sa 1300 sadnica za koji posjeduju i Ekološki certifikat, te 330 sadnica lješnjaka. Problem OPG-a Lacković Antonio nedostatak je poljoprivrednog zemljišta jer uz vlastitih 10-ak hektara, uz postojeću mehanizaciju, kao i novu koju će kupiti dodijeljenom potporom, to nije dostatno.

U iščekivanju provedbe Natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području općine Nova Bukovica veliki poticaj i ohrabrenje mladim poljoprivrednicima je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji govoreći o budućnosti ruralnog razvoja uvijek ističe mlade poljoprivrednike, te kako je Hrvatska među vodećim zemljama u Europskoj uniji po broju mladih poljoprivrednika, gdje su 13 posto poljoprivrednika ili njih 27.786 mladi poljoprivrednici.

Ovaj mladi poljoprivrednik vjeruje da će mu dostatno poljoprivredno zemljište biti ustupljeno od strane Općine Nova Bukovica putem provedbe Natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, na koji se je prijavio. (www.icv.hr, adf, Foto: AL)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content