Prihvaćene izmjene Zakona o vodama: Kraj je zabrani eksploatacije šljunka i pijeska, a time i poplavama

Danas (petak) su u Hrvatskom saboru izglasane izmjene Zakona o vodama u sklopu kojih je ispravljena desetogodišnja zabrana eksploatacije šljunka i pijeska iz naših rijeka. Naime, ova izmjena inicijativa je saborskog zastupnika Josipa Đakića, a izmjene i amandmani su prihvaćeni 71 glasom za, dok je 19 bilo protiv i 2 suzdržana.

– Čišćenjem plovnog puta uređujemo plovnost, povećavamo apsorpcijski kapacitet te tako doprinosimo sprječavanju poplava i vraćamo gospodarsku djelatnost na rijekama. Jednako tako osiguravamo plovnost naših rijeka koje su postale izuzetno zapuštene i neodržavane, a sve to zbog navodne zaštite prirode što apsolutno nema veze jer su susjedi Slovenci, koji su prije nas postali članovi Europske unije, to pitanje davno regulirali – istaknuo je saborski zastupnik Đakić, a podršku amandmanima dali su saborski zastupnici Vesna Bedeković, Željko Lacković, Branko Hrg i Stevo Culej.

MG 5358

Kako stoji u obrazloženju amandmana, na sjednici Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda održanoj 27. ožujka ove godine nazočili su i predstavnici Hrvatskih voda te je ukazano da sve češće poplave nisu uzrokovane samo povećanim oborinama nego i zapuštenim i nečišćenim koritima rijeka. A to će se prihvaćanjem ovog amandmana i dopuštenjem eksploatacije šljunka i pijeska iz rijeka ispraviti. Jednako tako, drugi će amandman omogućiti da se na inundacijskim područjima, oko prirodnih korita rijeka, mogu eksploatacijom stvarati nove turističke enklave kao što su nastala jezera Jarun i Bundek. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content