Suhopoljska KrEdA pokreće novi projekt „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost”

U Suhopolju je jučer (utorak), u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, Udruga KrEdA obilježila Dan održivog razvoja te predstavila svoj novi projekt „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“. Riječ je o projektu vrijednom 504.586 kuna kojeg u 90 postotnom iznosu sufinancira Ured za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje te ostatak Općina Suhopolje. Uz KrEdu kao nositelja, partneri na projektu su Općina Suhopolje i Osnovna škola Suhopolje.

Kroz 24 mjeseca, koliko traje provedba projekta, cilj je podići svijest stanovništva o održivom razvoju kroz partnerstva organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice u svrhu ekonomske i socijalne kohezije.

IMG 9967 Fotor 1

– Prije svega shvatili smo da želimo očuvati našu tradiciju i znanje oko naše crkve svete Terezije Avilske koje je materijalno kulturno dobro, kao i naše recepte i kulturu općine Suhopolje. Shvatili smo da želimo povećati i ekološku svijest na području općine tako da smo osmislili ovaj projekt u kojemu smo to sve spojili. Održat ćemo niz volonterskih akcija i likovno-kreativnih akcija za djecu – rekla je Ivona Bišćan, članica Udruge i viša stručna suradnica za projekte EU-a u Općini Suhopolje.

Nakon završetka projekta u Suhopolju će ostati trajni trag, izgrađena samoodrživa vanjska učionica, posađena dva drvoreda, nova manifestacija “Dani oraha” te uhodan rad Povjerenstva za održivi razvoj.

IMG 963c369ff5fa31a11407695e410fd537 V

Angažiranost KrEde za unaprjeđivanje zajednice ponovno je pohvalio načelnik općine Siniša Horvat.

– Kao i proteklih godina sve projekte koje inicira udruga KrEdA Općina Suhopolje objeručke prihvaća i financira zato što je riječ o projektima koji potiču na rad naše najmlađe sumještane. Znamo koliko volje, energije i snage ova udruga posvećuje njima, potiču njihovu kreativnost i uče ih različitim vještinama, a posebice tradiciji općine Suhopolje – rekao je načelnik Horvat.

IMG 3b3aaac66ab7a492bbf456586297e2bb V

Aktivnosti u sklopu ovoga dana nisu na tome stale, već su volonteri KrEde s učenicima Osnovne škole Suhopolje posadili prvo stablo u budućem drvoredu te sam projekt predstavili volonterima škole. Nakon toga u Općinskoj knjižnici i čitaonici Matija Gubec održali su kreativnu radionicu na kojoj su prisutni mogli izrađivati platnene vrećice s recikliranim materijalima kao promo materijal projektne manifestacije “Dani oraha” te predložak za budući suvenir suhopoljske Turističke zajednice. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić, A. Fosić)

[g-gallery gid=”531876″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content