Svečanom sjednicom u rodnoj kući Petra Preradovića proslavljen Dan općine Pitomača

U obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića danas (četvrtak) je povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Ujedno je ovo bila prilika da Općina Pitomača na simboličan način za javnost otvori novi Interpretacijski centar pod nazivom „Kuća Petra Preradovića“. Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a potom je načelnik Općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

Prije svega, istaknuo je kako se trebalo puno toga posložiti da bi se ostvarilo smjelo obećanje s prošlogodišnje svečane sjednice, da će danas Dan svoje općine slaviti u obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića. Taj projekt je kruna njihovog rada, a na njemu su radili gotovo devet godina.

– Zahvaljujući ministru Tolušiću, saborskom zastupniku Đakiću i saborskoj zastupnici Bedeković, zajedničkim snagama smo završili ovaj projekt i ovo je sada ljepotica i dio kulturnog turizma, zajedno s ostalim projektima na kojima radimo, od Centra za posjetitelje u Križnici do Vinskog puta kojim ćemo objediniti naše staze, ali i dio oko Drave. Kada to sve spojimo imamo jednu prekrasnu cjelinu i vjerujem da će posjetitelji imati što vidjeti u našoj općini. Najznačajniji projekt koji je pred nama je izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Pitomača vrijedan 200 milijuna kuna. Uskoro očekujemo i početak gradnje kružnog toka na rasakrižju Gajeve, Preradovićeve i Krešimirove u Pitomači – rekao je načelnik Grgačić te dao još jedno obećanje – da će se sljedeća svečana sjednica održati u obnovljenoj Dvorani Doma kulture u Pitomači.

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik načelnika općine Bilje Gabor Varga prenoseći pozdrave iz gradskih općina Bilje i Polača. Uz čestitku za Dan općine, Varga je istaknuo da je općina Pitomača odličan primjer kako treba raditi i što se sve može postići predanim radom.

“Općina Pitomača biser je Virovitičko-podravske županije”, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ne samo zbog toga što je općina s najvećim brojem stanovnika, nego jer je prije svega poznata po marljivim i vrijednim ljudima, po izuzetno dobrim i gostoljubivim domaćinima, ali i po ljudima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu i svoju tradiciju.

– Od Dana općine do Dana općine vidimo tu kaj se delalo, a slušajući načelnika, mogu reći da ste se stvarno nadelali u proteklom razdoblju. S punim pravom možemo reći da je općina Pitomača postigla, a postiže i dalje, veliki napredak u gospodarskom, društvenom i javnom životu. Od svih ovih brojnih projekata koje smo čuli, drago mi je da u dijelu projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županije, kao i naša Razvojna agencija Vidra – rekao je župan Andrović, najavivši daljnju potporu i podršku te čestitavši Dan općine i blagdan sv. Vida.

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj su čitavim nizom aktivnosti obilježili 200. obljetnicu P. Preradovića. Na održavanje današnje svečane sjednice u kući Petra Preradovića posebno je ponosna saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je iskoristili priliku kako bi zahvalila svima koji su doprinijeli obnovi pjesnikove rodne kuće.

– Prije svega zahvaljujem našem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, kolegi zastupniku Đakiću, kao i županu Igoru Androviću. O svim drugim projektima općine Pitomača neću puno govoriti, ali mene osobno, kao nekoga tko dolazi iz prosvjete, posebno raduje dogradnja naše osnovne škole – rekla je V. Bedeković te podsjetila da se razmišlja i o izgradnji sportske dvorane u okviru srednje škole u Pitomači.

Biti u rodnoj kući Petra Preradovića, obnovljenoj i u novom ruhu, impozantan je i lijep doživljaj, naglasio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Ono što nas čini zadovoljnima i sretnima je da se vremenski rokovi, ideje i ciljevi postižu. Jedan od najvećih ciljeva naše županije je stvoriti preduvjete za bogat i lijep život dostojan hrvatskog čovjeka, život kakav je u susjednoj Austriji, Njemačkoj i europskim destinacijama, uz dobre plaće i slobodan život – rekao je Đakić, spomenuvši i brzu cestu koju toliko dugo očekuju svi žitelji Virovitičko-podravske županije, pa tako i Pitomačani, a koja će naći svoje mjesto na spoju Pitomače kroz Veliku Pisanicu.

– Svi ovi projekte koji su nominirani, ali i ostvareni govore koliko su dobroga načelnik i njegovi suradnici, vijećnici i vijećnice učinili za svoje žitelje od jednog do drugog Vidova – rekao je Đakić te dodao da očekuje da će Vlada Republike Hrvatske zasjedati u Virovitici na Dan županije s onim projektima koji su od strateškog interesa našoj županiji kako bi bili doneseni baš na toj sjednici.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i zamjenici župana virovitičko-podravskog Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Csurgo iz Mađarske Janos Fustos, zamjenici gradonačelnika grada Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, načelnici općina s područja županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi gosti.

(www.icv.hr, žđl, ea, ml; foto: I. Bedeković)