SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI Njih 28 krv je ukupno darovalo čak 2900 puta

U restoranu „Flora“ danas je (petak) obilježen Svjetski dan darivatelja krvi, koji se obilježava 14. lipnja na dan rođenja Karla Landsteinera, austrijskog biologa i liječnika koji je otkrio ABO sistem krvnih grupa. Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije i sama Virovitičko-podravska županija organizirali su prijem za humane heroje, to jest darivatelje krvi i zahvalili se članovima Kluba DDK 100+, županijskog kluba darivatelja krvi čiji su članovi 28 darivatelja krvi iz cijele županije koji su krv darovali više od 75 puta (žene) te 100 puta (muškarci).

Vladimir Jelenčić, predsjednik Županijskog društva Crvenog križa, pozdravio je sve okupljene, među kojima su bili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije Melita Sirovica te zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

IMG 2095 Custom

– Ovo je s jedne strane davanje priznanja „starim“ davateljima krvi, ali s druge strane i poziv za nove darivatelje – rekao je V. Jelenčić te objasnio kako je davanje krvi žrtva na dugu stazu jer se dozama donirane krvi mogu spasiti životi u budućnosti.

Okupljenima se u ime župana Igora Androvića obratio dožupan Marijo Klement i darivateljima čestitao njihov dan te iskazao poštovanje cijele Virovitičko-podravske županije.

– Darivanje krvi je jedan veliki čin, krv je jedini prirodan lijek koji se ne može sintetički proizvesti zato hvala vam na tome što spašavate toliko života svojim akcijama – rekao je dožupan M. Klement te dodao kako će se Virovitičko-podravska županija uključiti u animaciju budućih darivatelja.

IMG 2109 Custom

Predsjednik Kluba DDK 100+ Denis Delić krv je počeo darivati prije 39 godina, 1980. godine. i do danas je donirao krv 110 puta.

– Spašavanje ljudskih života je ono što stoji iza darivanja krvi. Ova mala „četica“ ljudi ovdje danas je dala 2900 doza krvi, a to nije mala stvar kada znate da se od jedne doze krvi mogu spasiti tri ljudska života, to je 8700 spašenih života – rekao je Denis Delić.

IMG 2098 Custom

Elza Blagajac, dopredsjednica Kluba DDK 100+, prvi put je darovala krv 1976. godine i ne planira uskoro prestati.

– Do sad sam donirala krv 95 puta i bit ću aktivni darivatelj sve dok me zdravlje bude služilo – kaže E. Blagajac te dodaje da bi bila presretna ako je njena krv spasila barem jedan život. (www.icv.hr, ea; foto: E. Aragović)

[g-gallery gid=”534506″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content