U petak, 7. lipnja otvorenje izložbe “Slatinski biser” pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe u Slatini

Povodom Međunarodnog dana arhiva u petak, 7. lipnja u 12 sati u Zavičajnom muzeju Slatina održat će se otvorenje izložbe „Slatinski biser“ – pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe. Nakon otvorenja izložbe predviđen je obilazak slatinskog „Starog podruma“ uz vodstvo direktora Ivana Halasa te degustacija „Slatinskog bisera“.

Kroz drugu polovicu 19. i početkom 20. stoljeća, njemačka plemićka obitelj Schaumburg-Lippe ostavila je neizbrisiv trag u povijesti Kraljevine Hrvatske i Slavonije, napose u Virovitičkoj županiji. U tom razdoblju izgrađene su ciglane, pilane, tvornica stakla, tvornica šećera, pecare alkohola, tvornica pjenušca, gostionice, škole, crkve itd. Uređene su ceste, pruge i druga značajna infrastruktura. Zasađene su šume, vinogradi i voćnjaci. To je početak korištenja (za ono vrijeme) naprednih tehnika uzgoja voća, povrća, vinove loze, obrade zemlje općenito kao i stočarstva.

– Ovom izložbom željeli smo podsjetiti na doprinos kneževske obitelji u gospodarskom, kulturnom i društvenom razvoju ovoga kraja, pri čemu smo posebnu pozornost posvetili jednoj od prvih tvornica pjenušca na našim prostorima uopće. Tvornica je počela s proizvodnjom 1864., a već 1867. njezini proizvodi su našli put do izloga i stolova pojedinih zagrebačkih trgovina i gostiona. Kvaliteta pjenušca „Slatinski biser“ osigurala je knezu dobitak počasne diplome i velike kolajne na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1891. Nakon što je obitelj Schaumburg-Lippe 1911. odlučila prodati svoja imanja u Hrvatskoj, tvornica pjenušca iz Slatine preseljena je u Villány (Mađarska) – rekla je Dijana Cenger, ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici. Izložba je nastala na temelju gradiva koje se čuva u Državnom arhivu u Virovitici, Zavičajnom muzeju Slatina, Državnom arhivu u Osijeku te drugih dostupnih izvora, periodike i literature. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content