U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba “Slatinski biser, pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe”

Jučer (petak) je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba ”Slatinski biser, pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe”. Nekoliko uvodnih riječi nazočnima je uputila ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak, a o samoj izložbi govorila je ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger.

IMG 4621– Kroz drugu polovicu 19. i početkom 20. stoljeća, njemačka plemićka obitelj Schaumburg-Lippe ostavila je neizbrisiv trag u povijesti Kraljevine Hrvatske i Slavonije, napose u našoj županiji. U tom razdoblju izgrađene su ciglane, pilane, tvornica stakla, tvornica šećera, pecare alkohola, tvornica pjenušca, gostionice, škole, crkve itd. Uređene su ceste, pruge i druga značajna infrastruktura. Zasađene su šume, vinogradi i voćnjaci. To je početak korištenja, za ono vrijeme, naprednih tehnika uzgoja voća, povrća, vinove loze, obrade zemlje općenito kao i stočarstva. Ovom izložbom željeli smo podsjetiti na doprinos kneževske obitelji u gospodarskom, kulturnom i društvenom razvoju ovoga kraja, pri čemu smo posebnu pozornost posvetili jednoj od prvih tvornica pjenušca na našim prostorima uopće. Tvornica je počela s proizvodnjom 1864., a već 1867. njezini proizvodi su našli put do izloga i stolova pojedinih zagrebačkih trgovina i gostiona. Kvaliteta pjenušca ”Slatinski biser” osigurala je knezu dobitak počasne diplome i velike kolajne na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1891. Nakon što je obitelj Schaumburg-Lippe 1911. odlučila prodati svoja imanja u Hrvatskoj, tvornica pjenušca iz Slatine preseljena je u Villány (Mađarska). Izložba je nastala na temelju gradiva koje se čuva u Državnom arhivu u Virovitici, Zavičajnom muzeju Slatina, Državnom arhivu u Osijeku te drugih dostupnih izvora, periodike i literature – rekla je ravnateljica Dijana Cenger.

IMG 4627Izložbu je zvanično otvorio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a samo otvaranje glazbenim numerama uveličali su učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina.

IMG 4650Nakon otvaranja izložbe, predstavnici Državnog arhiva Virovitica, djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina i Grada Slatine, te ostali gosti posjetili su vinariju Stari podrum kroz koju ih je proveo vlasnik Ivan Halas, a upriličena je i degustacija pjenušca ”Slatinski biser”. (ADF; Fotografije D. Fišli)

[g-gallery gid=”532599″]

Povezane vijesti

Skip to content