Župan Igor Andrović potpisao Sporazum o provedbi projekta u svrhu očuvanja tradicijskih obrta na području županije

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik HOK-a Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Zoran Horić, potpisali su Sporazum o provedbi projekta u svrhu očuvanja tradicijskih obrta na području Virovitičko-podravske županije za 2019. godinu. Navedeni projekt provest će se kroz dodjelu bespovratne financijske potpore obrtnicima sa sjedištem na području Virovitičko-podravske županije. Javni poziv će raspisati HOK Obrtnička komora VPŽ, a Županija će izdvojiti potrebna sredstva koja će se moći koristiti za uređenje poslovnog prostora, nabavku opreme i specifičnih materijala, promotivne aktivnosti, izradu promidžbenih materijala, internet stranica, certificiranja proizvoda ili usluga.

Na javni poziv moći će se javiti obrtnici sa sjedištem na području naše županije, koji rade i služe se alatima i priborom na tradicijski način. Tradicijskim obrtima smatraju se: bačvarstvo, bravarija, kovanje, tokarenje, tesanje, restauriranje i ručna izrada namještaja, lončarstvo, slaganje keramičkih peći, izrada predmeta od keramike, slame ili pruća, krznarstvo, graviranje, ručna izrada i popravak obuće, medičarstvo-licitarstvo, tkanje na tkalačkom stanu, prerada i obrada lana i vune, pletenje, izrada autohtonih suvenira, urarstvo, zlatarstvo, pismoslikarstvo, užarstvo, kitničarstvo, izrada glazbala, vlasuljarstvo, klobučarstvo, izrada lutaka i sl. igračaka, knjigovez.

– Osim što dijelimo stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja, na ovaj način želimo pomoći svima onima koji se bave obrtima tradicijskih zanimanja. Oni predstavljaju našu tradiciju, ali i nasljeđe i cilj nam je da oni opstanu u budućnosti, jer sve je više potražnje i za takvim proizvodima i uslugama tradicijskih zanimanja – podcrtao je župan Igor Andrović.

Uz župana Androvića i predsjednika HOK-a Obrtničke komore VPŽ Zorana Horića, potpisu ugovora nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Bojan Mijok kao i tajnik HOK-a OK VPŽ Božidar Jeremić. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content