Županija, gradovi i općine ponovno potpisali “Virovitički model”: Do kraja godine očekuje se dobivanje Veleučilišta

Već punih deset godina traje “Virovitički model” sufinanciranja rada Visoke škole za menedžment u turizmu i informatici u Virovitici. Prema njemu, po 100.000 kuna za rad VŠMTI-a osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000 do 5.000 kuna.

– Ovim modelom sufinanciranja rada VŠMTI u početku ustrojavanja osiguravala su se sredstva i za plaće jer ista nisu bila financirana iz državnog proračuna sve dok se nisu odradile sve predradnje potrebne za dopusnicu VŠMTI. Ovaj model ostao je do danas i prepoznat u široj društvenoj zajednici kao dobar vid suradnje na našem području. Danas ovdje studira više od 400 studenata iz svih općina i gradova VPŽ, ali i susjednih županija. Iz ovih izvora su se financirali i doktorski studiji i ostali troškovi koji su se ticali rada ove škole i bili su iznimno važni. U rujnu očekujemo i prve završene inženjeri računarstva, a uskoro i studente telekomunikacija. Ovo je jedan od priloga da ljudi ostanu na ovom području. Inače, dobivanjem studija elektrotehnike, stekli smo i zakonske uvjete za status veleučilišta. U svibnju smo imali reakreditaciju učilišta, nakon čega smo počeli i formalno se baviti s veleučilištem, a očekujemo ga do kraja godine – naglasio je dekan Visoke škole u Virovitici Oliver Jukić.

IMG 9683 Custom 1
foto: K. Toplak

U utorak su u Visokoj školi potpisani ugovori s potpisnicima, Virovitičko-podravskom županijom, gradovima i općinama, a ugovor potpisuju sve jedinice regionalne i lokalne samouprave. Uz župana Igora Androvića, bili su tu i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Slatine Denis Ostrošić, načelnici općina, Pitomača (Željko Grgačić), Špišić Bukovica (Hrvoje Miler), Sopje (Berislav Androš), Zdenci (Tomislav Durmić), prodekani za nastavu VŠMTI, Neven Garača i Irena Bosnić, kao i tajnica škole, Edita Tolušić.

– Ovaj model je primjer zajedništva svih gradova i općina na području VPŽ. Visoka škola kroz ovih desetak godina postala je dinamično i poduzetnički orijentirano visoko učilište koje predstavlja regionalni centar visokostručnog i primijenjenog znanstvenog rada, koji provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javno dobro, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva Županija je osim ovoga, sudjelovala je kod izgradnje Studentskog doma, svojim sredstvima smo izradili Studentski restoran, pomogli smo u dobivanju iksica studentima. Uskoro krećemo u gradnju Tehnološko inovacijskog centra. Od 2009. do 2015. je na području Virovitičko-podravske županije za 500 posto porastao broj diplomiranih, a osim ovdje u Virovitici, i u Orahovici imamo Fakultet za dentalnu medicinu. Na ovaj način smo omogućili studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, a omogućili smo i onima koji su ovdje diplomirali da imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG 9611 Custom
foto: K. Toplak

Osim toga, govorio je i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin o budućem IT centru koji bi trebao nastati na području Visoke škole u Virovitici, naglasivši kako je s FINA-om vezeno uz navedeno, potpisan sporazum o suradnji.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”533748″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content