Županijska Organizacija slijepih već godinu dana uspješno provodi projekt “Program zapošljavanja žena za pomoć slijepim i slabovidnim osobama”

U sklopu programa „Zaželi“ Organizacija slijepih Virovitičko-podravske županije već godinu dana uspješno provodi projekt “Program zapošljavanja žena za pomoć slijepim i slabovidnim osobama”. Projekt je započeo u kolovozu 2018. godine kada je održana početna konferencija, a njime je zaposleno osam nezaposlenih žena s lokalnog područja koje će u 24 mjeseca pružati pomoć i podršku krajnjim korisnicima pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Novozaposlene žene pružaju pomoć i podršku za ukupno 40 krajnjih korisnika.

– Nakon što smo s Ministarstvom rada u Karlovcu u svibnju potpisali ugovor te u kolovozu održali početnu konferenciju, zaposlili smo osam žena starije životne dobi, odnosno po dvije na područjima Pitomače, Virovitice, Slatine i Orahovice. Žene su prije početka rada prošle program osposobljavanja za kretanje sa slijepim osobama koji je održao Hrvatski savez slijepih, a potom su dobile i opremu za rad, bicikle, mobitele i odjeću – kaže Valentina Markovinović, voditeljica projekta.

slijepi 2 Custom e1559893365386

Svaka žena ima pet korisnika i sveukupno je obuhvaćeno 40 korisnika na području cijele županije kojima pomažu i pružaju podršku pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
– Zaposlene žene korisnicima pomažu u kući u čišćenju, u nabavci namirnica, pratnja su im kod odlaska liječniku, kao i u trgovinu i slično. Iako je u početku bilo teško i korisnicima i ženama, reakcije su odlične, navikli su jedni na druge – ističe V. Markovinović te dodaje da korisnici svaki mjesec dobivaju i pakete u vrijednosti od 200 kuna. Do sad je podijeljeno 360 paketa u kojima se nalaze sredstva za čišćenje i osobnu higijenu.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 1.381.799,78 kuna koji je u potpunosti financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a ukupno trajanje projekta je 30 mjeseci. (www.icv.hr, žđl)

zezeli

OP ULJP ESF logo lenta i napis

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content