Boćarskim turnirom u Orahovici obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Damira Hornunga

Sedmog srpnja 1991. godine, ne napunivši tada ni 25 godina, hrvatski vitez Damir Hornung mučki je ubijen od srbočetničke ruke na prvoj liniji bojišta osječkog ratišta, u Tenji, zajedno sa svojim prijateljem Franjom Jusupom iz Čačinaca.

Dvadeset osam godina poslije Damir i dalje živi u srcima svojih najmilijih, suboraca i hrvatskih branitelja šireg orahovačkog područja, koji su mu se na 28. obljetnici od pogibije, došli pokloniti na grobno mjesto te ispred njegove biste na njegovom trgu. Sjećanje na Damira Hornunga i Franju Jusupa organizirala je Udruga HVIDR-a Orahovica, čiji su članovi, uz ostale orahovačke branitelje, pošli i u Tenju na mjesto pogibije Hornunga i Jusupa na središnji komemorativni skup.

0707memorijalhornung 4 Custom

-Zadaća svih nas udruga proisteklih iz Domovinskog rata je čuvanje uspomene na
Žrtvu naših hrabrih prijatelja te istine o Domovinskom ratu. Damir i Franjo su prvi poginuli hrvatski branitelji s našeg područja i njihova žrtva je dio temelja obrane Slavonije te slobodne Hrvatske. Nikada im neće biti dovoljno reći hvala i ovo je najmanje što za njih možemo učiniti – rekao je predsjednik HVIDR-e Orahovica Stjepan Varaždinac.

U znak sjećanja na Damira Hornunga, hrabrog branitelja, Boćarski klub Doljani organizirao je u Orahovici tradicionalni 14. boćarski turnir na kojem je sudjelovalo 12 ekipa iz cijele Slavonije te čak dvije iz grada Dubrovnika.

-Četrnaest godina organiziramo ovaj turnir za Damira, mladića koji je prije svega volio svoju obitelj i Domovinu i krenuo u njenu obranu te položio za nju svoj mladi život. Ovaj turnir je naš način da mu kažemo veliko i neizmjerno hvala za sve što je učinio. Naglasio bih da smo u sklopu ovog turnira prikupili i nešto sredstava koje ćemo darovati u humanitarnu akciju za pomoć malom Marku Bogdaniću – rekao je predsjednik BK Doljani Ivan Tomac.

0707memorijalhornung 6 Custom e1562567626128

Turniru je nazočio predsjednik ZŠU grada Orahovice Igor Hozić, izaslanstvo DVD-a Orahovica čiji je Damir bio dugogodišnji član, a otvorila ga je svečanim bacanjem prve boće uz Damirovog nećaka koji je po njemu dobio i ime, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin. Turnir je na kraju osvojio BK Župa Dubrovačka iz Dubrovnika, drugo mjesto pripalo je BK Smrik Golobrdci, dok je bronca pripala domaćinu BK Doljani. Proglašeni su i najbolji pojedinci, pa je tako najbolji valjač Sven Luketić iz BK Borovo Vukovar, dok je najbolji izbijač Nediljko Komušanac iz Smrika.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”538643″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content