Boćarskim turnirom u Orahovici obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Damira Hornunga

- PROMO -

Sedmog srpnja 1991. godine, ne napunivši tada ni 25 godina, hrvatski vitez Damir Hornung mučki je ubijen od srbočetničke ruke na prvoj liniji bojišta osječkog ratišta, u Tenji, zajedno sa svojim prijateljem Franjom Jusupom iz Čačinaca.

Dvadeset osam godina poslije Damir i dalje živi u srcima svojih najmilijih, suboraca i hrvatskih branitelja šireg orahovačkog područja, koji su mu se na 28. obljetnici od pogibije, došli pokloniti na grobno mjesto te ispred njegove biste na njegovom trgu. Sjećanje na Damira Hornunga i Franju Jusupa organizirala je Udruga HVIDR-a Orahovica, čiji su članovi, uz ostale orahovačke branitelje, pošli i u Tenju na mjesto pogibije Hornunga i Jusupa na središnji komemorativni skup.

0707memorijalhornung 4 Custom

-Zadaća svih nas udruga proisteklih iz Domovinskog rata je čuvanje uspomene na
Žrtvu naših hrabrih prijatelja te istine o Domovinskom ratu. Damir i Franjo su prvi poginuli hrvatski branitelji s našeg područja i njihova žrtva je dio temelja obrane Slavonije te slobodne Hrvatske. Nikada im neće biti dovoljno reći hvala i ovo je najmanje što za njih možemo učiniti – rekao je predsjednik HVIDR-e Orahovica Stjepan Varaždinac.

U znak sjećanja na Damira Hornunga, hrabrog branitelja, Boćarski klub Doljani organizirao je u Orahovici tradicionalni 14. boćarski turnir na kojem je sudjelovalo 12 ekipa iz cijele Slavonije te čak dvije iz grada Dubrovnika.

-Četrnaest godina organiziramo ovaj turnir za Damira, mladića koji je prije svega volio svoju obitelj i Domovinu i krenuo u njenu obranu te položio za nju svoj mladi život. Ovaj turnir je naš način da mu kažemo veliko i neizmjerno hvala za sve što je učinio. Naglasio bih da smo u sklopu ovog turnira prikupili i nešto sredstava koje ćemo darovati u humanitarnu akciju za pomoć malom Marku Bogdaniću – rekao je predsjednik BK Doljani Ivan Tomac.

0707memorijalhornung 6 Custom e1562567626128

Turniru je nazočio predsjednik ZŠU grada Orahovice Igor Hozić, izaslanstvo DVD-a Orahovica čiji je Damir bio dugogodišnji član, a otvorila ga je svečanim bacanjem prve boće uz Damirovog nećaka koji je po njemu dobio i ime, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin. Turnir je na kraju osvojio BK Župa Dubrovačka iz Dubrovnika, drugo mjesto pripalo je BK Smrik Golobrdci, dok je bronca pripala domaćinu BK Doljani. Proglašeni su i najbolji pojedinci, pa je tako najbolji valjač Sven Luketić iz BK Borovo Vukovar, dok je najbolji izbijač Nediljko Komušanac iz Smrika.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”538643″]

Povezane vijesti

Skip to content