BOJOM PO DRVEĆU U GRADSKOM PARKU Kaznena prijava Ivi Anzulović i još dvojici “pomagača” zbog oštećenja javnog dobra

Nakon što je 26. lipnja ove godine zaradila prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i to zbog “predmeta nalik na muško spolovilo”, koje je na Dan državnosti stavila u ruke kipu Franje Tuđmana, slobodna novinarka i aktivistica Iva Anzulović otišla je korak dalje.

Jučer (srijeda), nakon izvanredne sjednice gradskog vijeća Grada Virovitice, I. Anzulović plavom bojom označila je dva drveta u novouređenom Gradskom parku. Na jednom drvetu ispisala je brojku 17, a na drugom upitnik.

drvo4

Ovaj novi javni protest nije prošao bez prijave – doznajemo da je Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice danas (četvrtak) protiv I. Anzulović i još dvoje osoba policiji podnio kaznenu prijavu zbog oštećenja kulturnog dobra.

Gradski dvorac i Park predstavljaju dio zaštićene povijesne jezgre i kulturno dobro, a pod posebnim su povećalom javnosti i zbog toga jer predstavljaju najskuplji gradski projekt obnove u povijesti, sufinanciran iz europske blagajne.

U okviru projekta revitaliziran je cijeli park, posađeno je ukrasno grmlje, cvijeće i drveće, od kojih su dva od jučer obilježena upitnikom i brojkom 17, zacijelo aluzijom na “slučaj Siniše Palma”.

drvo3

 

Na naš upit vezan uz ovaj čin aktivistice i slobodne novinarke I. Anzulović odgovorili su nam iz Odjela za odnose s javnošću Grada Virovitice.

– Naš komunalni redar je izašao na teren po službenoj dužnosti i u okviru svojih ovlasti utvrdio zapisnički sva oštećenja na navedenoj lokaciji te ih popratio s fotodokumentacijom. Vezano za navedeno, podnesena je kaznena prijava ispred nadležnog Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice i to za počinjenje kaznenog djela oštećenja kulturnog dobra iz čl. 319 st. 2 Kaznenog zakona i to protiv: I. A. kao počiniteljice, G. G. kao supočinitelja te R. S. kao pomagača – stoji u priopćenju na naš upit.

U odgovoru stoji i kako smatraju da je “ovakvo ponašanje pojedinaca apsolutno neprihvatljivo”, “da niti novinari, političari, bilo tko može biti iznad zakona” te provoditi samovolju “pod krinkom demokracije i javnog interesa”.

S NOŽEM NA VIJEĆE? 

Iva Anzulović poznata je po svojim javnim istupima na rubu, ali i izvan granica zakona – od bacanja kante fekalija ispred Banskih dvora do danas, a kojima, kako sama kaže, “želi ukazati na probleme na svim razinama u sustavu”. Zbog još jednog slučaja postoji vjerojatnost da joj se u budućnosti zabrani prilazak Gradskoj upravi i sjednicama Gradskog vijeća, doznajemo.

Razlog je nož, koji je jučer (srijeda) unijela u prostorije Gradske uprave i koji joj je oduzet prije same izvanredne sjednice Gradskog vijeća, prilikom kontrole torbi, ruksaka i opreme medija od strane zaštitarske tvrtke Udruga Zaštita Pretorijanska garda, na ulasku u zgradu. Iva Anzulović u svojoj je torbi/ruksaku imala nož, koji je zaštitar oduzeo, budući da se može smatrati hladnim oružjem. Nakon toga, Iva Anzulović popratila je izvanrednu sjednicu, a ubrzo nakon nje bojom označila dva drveta u Gradskom parku.

drvo1

Sve ovo shvaćeno je vrlo ozbiljno, može se iščitati iz odgovora na naš upit Gradskoj upravi.

– Gradske službe su upoznate s navedenim događajem od strane zaštitarske tvrtke  Zaštita Pretorijanska garda putem posebnog izvješća. Obzirom da nismo sigurni u motive i razloge donošenja i pokušaja unošenja noža u prostorije Gradske uprave i vijećnice i nismo sigurni tko je stvarna meta, odlučili smo da u svrhu zaštite interesa i života svih koji ubuduće nazoče sjednicama Gradskog vijeća, podnijeti prekršajnu prijavu i eventualno zatražiti izricanje mjere zabrane prilaska u prostorije Gradske uprave, odnosno zabraniti  istoj osobi nazočnost sjednicama Gradskog vijeća dok se ne razjasne sve okolnosti – stoji u odgovoru na naš upit. (www.icv.hr, mlo, foto: čitatelj)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content