Čista petica iz transparentnosti proračuna za općinu Sopje: Jako smo zadovoljni što smo s negativne skočili na najvišu ocjenu

Hrvatski institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. godine rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja.

Općina Sopje je za transparentnost proračuna skočila sa jedinice na najvišu ocjenu – pet, s čime je vrlo zadovoljan općinski načelnik Berislav Androš.

– Prije dvije godine, kada sam postao načelnik Općine Sopje, jedna od mojih smjernica bila je upravo transparentnost. Sa svojim suradnicima u Općini te članovima i predsjednikom Općinskog vijeća, krenuo sam u transparentnije prikazivanje svega što mi kao Općina radimo, kako trošimo novce iz proračuna, koje projekte provodimo, koje kulturne i sportske te ostale manifestacije organiziramo, sve to s ciljem da stanovnicima naše općine prikažemo kako Općina radi, a time i ja kao načelnik. Stanovnici naše općine mogu na službenoj web stanici Općine pratiti sve što se u općini Sopje radi, a podatke, kao što su javni natječaji, pozivi, servisne informacije i projekti redovito ažuriramo. Osim toga, tu su i mediji s područja Virovitičko-podravske županije koji redovno dolaze na sve naše pozive i prate nas. Također, u svrhu transparentnijeg prikaza svega što radimo, sredinom ove godine pokrenuli smo novine Sopjanska kronika koje besplatno dostavljamo svim domaćinstvima u općini, jer smo svjesni da se dobar dio našeg stanovništva ne služi internetom pa smo im na taj način željeli predstaviti naše aktivnosti, a što se pokazalo punim pogotkom jer smo od naših stanovnika dobili bezbroj pohvala. Vrlo sam zadovoljan što smo s negativne ocjene skočili na onu najvišu, čistu peticu – rekao nam je načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content