“DIGITALNI GRAĐANIN” Virovitičanima uskoro na raspolaganju 3D printer u virovitičkoj Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica početkom ove godine uključila se u projekt “Digitalni građanin.” Riječ je o projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojemu je 170 knjižnica u regiji opremljeno edukacijskom tehnologijom (micro:bitovi, dodatci za micro:bit) s ciljem transformacije knjižnica u digitalne, inovacijske i obrazovne centre lokalnih zajednica. Nakon edukacije knjižničara uključenih u isti projekt, Institut za razvoj i inovativnost mladih otvorio je natječaj za donaciju 3D printera. Kako bi knjižnica mogla uopće konkurirati ovoj vrijednoj nagradi, bilo je potrebno održati radionice o korištenju micro:bita.

U dosadašnjih šest radionica koje su provodile knjižničarke Dječjeg odjela u suradnji sa školama s područja našeg grada, sudjelovao je velik broj djece koja su s oduševljenjem prihvatila nove tehnologije te nastavila dolaziti u knjižnicu u svrhu posudbe istih. Nakon provedenih radionica, knjižničari koji su sudjelovali na edukaciji i koji su održali radionice trebali su napraviti Izvještaj o provedenim aktivnostima koji uključuje i motivacijsko pismo koje je bilo ključno prilikom vrednovanja za donaciju 3D printera. Upravo je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica jedna od 20 knjižnica u regiji (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina) koja je zadovoljila sve potrebne kriterije i osvojila 3D printer.

61873220 918433648496595 8415808470267199488 n 850x478 Custom
foto: GKiČ Virovitica

Nakon što knjižničari završe edukaciju, oprema će biti dostupna za korištenje zainteresiranim građanima. Projekt se nastavlja i dalje s novim ciklusom edukacija za naprednije tehnologije s ciljem kreiranja izvrsne budućnosti za nove naraštaje.

– Uskoro odlazimo po 3D printer koji će nam biti uručen i dan na korištenje. Ovo je još jedan projekt koji svjedoči kvaliteti našeg rada, inovativnosti i tome da ćemo našu knjižnicu s vremenom u potpunosti pretvoriti u digitalnu knjižnicu, a naše građane u “digitalne građane”, što je ujedno i cilj projekta – rekla je ravnateljica virovitičke Gradske knjižnice Višnja Romaj.

(virovitica.hr, knjiznicavirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content