FOTO I ove godine djeca slatinskog kraja doživjela nezaboravno morsko iskustvo na otoku Čiovu

Proteklog tjedna završeno je ovogodišnje ljetovanje za djecu slatinskog kraja na otoku Čiovu u organizaciji Crvenog križa Slatina.

Realna cijena punog pansiona za osam dana te prijevoz i izlete sva djeca ne mogu platiti pa već nekoliko godina pronalazimo sponzore. Udruga Ličana Vila Velebita iz Slatine platila je puni iznos od 1.500 kuna za četvero djece, a svih šest JLS i Crveni križ platili su po 500 kuna za još 30-ero djece. Ove godine voditelji su bili Denis Cukor i Igor Kardoš s 10 članova Izviđačkog odreda Lisice iz Slatine, koji su ostaloj djeci demonstrirali izviđačke vještine, organizirali disko večeri, nogometne turnire i ostale društvene igre – rekao je Vlatko Jelenčić, ravnatelj Crvenog križa Slatina.

Djeci je kao i prethodnih godina organiziran izlet brodom u Split, obilazak stare gradske jezgre, ribarnice, palca Grgura Ninskog i kupanje na Bačvicama. Malom barkom posjetili su i grad Trogir. Smatra se najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom u Srednjoj Europi i pod zaštitom je UNESCO-a. Najpoznatiji je po katedrali sv. Lovre i čuvenom portalu majstora Radovana iz 1240. godine, ali i pjevaču Vinku Coci.

Čiovo5 Custom
foto: V. Jelenčić

Ove godine, zbog autobusa Papuk Toursa i vozača Ljubomira, imali su ponovo priliku obići špilju Vranjaču na Mosoru, rijedak primjer milijunima godina nakupljanih špiljskih stupova i arkada raznih oblika u privatnom vlasništvu obitelji Marka Punde. Stalaktit je špiljski ukras koji visi sa stropa špilje, njemu uglavnom kao pandan u susret s poda raste stalagmit. Rastući oboje zajedno, formiraju jedan stup, nazvan stalagnat. Vranjača je duboka 107 metara, a stepenicama je dostupna do 80 metara i za posjete je otvorena 1929. godine. Kao jedan od najljepših bisera kraškog kraja 1963. proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom.

Uz stručno tumačenje voditeljice Mihaele, obišli su i povijesnu uskočku tvrđavu Klis, koja je kao vrata Dalmacije odigrala prevažnu ulogu u bremenitoj povijesti hrvatskog naroda. Rastanak, pun suza i zagrljaja jer su se svi jako zbližili i povezali, pokazao je da ovakva ljetovanja imaju svrhu. Zahvalni su domaćinima iz Crvenog križa Solin (kuharima Snježani i Danijelu, Jošku i šefu Željku) na korektnoj i prijateljskoj suradnji.

U 23 godine organiziranog ljetovanja i 7 godina Škole u prirodi (u 40 smjena oko 2950 djece i ponešto odraslih), u memoriju svojih života ubilježili su nezaboravna morska iskustva na otocima Visu i Čiovu.

(www.icv.hr, vj)

[g-gallery gid=”541104″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content