FOTO Novo zeleno ruho virovitičkog Gradskog parka privlači sve veći broj građana

Prije desetak dana u virovitičkom Gradskom parku započela je hidrosjetva, koja je u međuvremenu privedena kraju, a zelene površine sada već polagano upotpunjavaju sliku ovog prekrasnog zdanja u središtu Virovitice.

Hidrosjetva je složena, vrlo zahtjevna te trenutno tehnološki najpouzdanija i najkvalitetnija metoda izrade travnatog pokrivača. Vrši se na način da se kvalitetnoj travnoj mješavini dodaje voda u kojoj je otopljena celuloza, ljepilo, kolorat, tekuće gnojivo i mineralno gnojivo. Dodani stimulatori rasta i mineralno gnojivo osiguravaju brže klijanje sjemena te ujednačen i kvalitetniji razvoj ponika na prethodno pripremljenim, dobro zbijenim i od korova očišćenim površinama. Dodavanjem celuloze prilikom hidrosjetve zadržava se vlaga oko sjemena i sprječava isparavanje. Ovakvim načinom sjetve trave smanjuje se mogućnost erozije tla, budući da se celuloza prilikom sjetve, a zbog dodavanja ljepila, zalijepi za površinu.

zeleni park 4

Za virovitički perivoj, jedan od najkvalitetnijih svjetskih proizvođača sa 150-godišnjom tradicijom pomno je odabrao i pripremio mješavinu osam vrsta kvalitetnog travnog sjemena. Smjesa je prilagođena za naše podneblje, kao i za ostale specifične uvjete koji određuju uspješnost rasta trave.

Inače, u Gradskom parku proveden je i projekt navodnjavanja. Za navodnjavanje će se koristiti voda iz podzemlja, za što su u parku izvedena dva bunara kako bi se osigurale potrebne količine. Navodnjavanjem će biti obuhvaćeno 40.000 m2 površine, čime će se osigurati redovito zalijevanje prekrasnog zelenila koje će biti nositelj ugođaja u novouređenom parku.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte kako izgledaju nove zelene površine…

(www.icv.hr, ts, virovitica.hr, Flora VTC, Foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”538807″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content