FOTO Virovitički planinari u “mističnoj” avanturi posjetili Nacionalni park Paklenicu

Nakon skoro godinu dana, planinari HPD-a Papuk iz Virovitice ponovno su posjetili Nacionalni park Paklenicu. Vodič puta i 21 planinar okupili su se ispred zgrade Županije i krenuli u još jednu, kako kažu, bajkovitu i mističnu avanturu.

Prije dolaska na odredište uživali su u mirisima jutarnje kave na usputnim zaustavljanjima, a na ulaz u Nacionalni park Paklenicu stigli su u 11 sati i avantura je mogla započeti. Na račvanju planinarskih staza koje vode prema planinarskom domu Paklenica i Anića kuku dolazi do razdvajanja. Jedan dio ekipe odlazi na Anića kuk, dok drugi dio nastavlja put do Planinarskog doma Paklenica i Ramića dvora.

Paklenica 55
foto: HPD Papuk Virovitica

-Put na Anića kuk nije bio lagan. Temperatura zraka od 32°C, užaren kamen i visok postotak vlage u zraku samo su otežavali i onako težak uspon. Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada Anića luka s izvorom – rekli su iz HPD-a Papuk.

Hrabra i neustrašiva ekipa uspješno se uspela na Anića kuk, s čijeg se vrha posebno lijepo vide klanac Velike Paklenice i najviši vrhovi Velebita. Uslijedilo je fotografiranje i povratak.

Drugi dio ekipe išao je prema Ramića dvorima i Planinarskom domu Paklenica, gdje su se ponovno svi okupili u 20 sati i 30 minuta. Uslijedilo je druženje, večera i noćenje. Sljedećeg dana, u jutarnjim satima zaputili su se iz Ramića dvora prema špilji Manita peć.

Paklenica 12
foto: HPD Papuk Virovitica

-Put nije bio zahtjevan, barem ne do dijela kada smo se počinjali uspinjati. Sredina je dana, sunce prži, zaklona od sunca ima vrlo malo. Temperatura zraka oko 30°C. Nije bilo lagano uspinjati se po najvećoj vrućini. Tješili smo se da se u špilji budemo rashladili. Temperatura u špilji cijele godine se kreće oko 9°C. Nakon obilaska Manite spuštamo se do suvenirnice koja se nalazi na ulasku u Nacionalni park Paklenicu. Za kraj našeg boravka, počastili smo se kupanjem u moru i sunčanjem, prije nego smo se zaputili nazad u Viroviticu, u koju smo stigli u noćnim satima – zaključili su virovitički planinari.

(www.icv.hr, HPD Papuk)

[g-gallery gid=”538946″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content