IZRADILI SVOJE APLIKACIJE Za Android programera uspješno položio 21 polaznik

“Popis za trgovinu” naziv je Android aplikacije koju je Zoran Medved iz Slatine izradio i postavio na Google Play trgovinu, a zahvaljujući obrazovanju za programere mobilnih aplikacija – Android koje je organizirao i financirao HZZ Područni ured Virovitica, a provelo Pučko otvoreno učilište Algebra. Zoranu je danas (srijeda), kao i još 20 polaznika, u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, uručeno uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za programere mobilnih aplikacija – Android, no on je jedini koji je svoju aplikaciju već postavio na tržište.

IMG 20190703 102848 Medium

– Napravio sam aplikaciju koja se zove Popis za trgovinu. To je jednostavna aplikacija koja radi sa svega nekoliko gumbova. Kada trebate ići u kupnju nekada nemate papir kod sebe, ali mobitel uvijek svi imaju uz sebe, pa s ovom aplikacijom na njega možete dodati što želite kupiti, spremiti popis i kad kupite samo označite kao kupljeno. Za razliku od drugih srodnih aplikacija ova nema reklama i popis možete poslati nekome preko SMS poruke ili aplikacije za dopisivanje – rekao nam je Z. Medved, čiju aplikaciju možete pronaći na Google Play trgovini i kupiti za samo osam kuna.

Screenshot 20190703 104333 com.android.vending Medium e1562165686645

Svoju aplikaciju izradila je i Matea Marek iz Čemernice koja je spojila ekonomiju, poljoprivredu i Android u jedno. Naime, Matea ima visoku ekonomsku stručnu spremu, obitelj joj se bavi poljoprivredom, a programiranje ju je oduvijek zanimalo.

– Razvila sam aplikaciju za poljoprivredu, odnosno za prskanje koja bi konkretno trebala pomoći poljoprivrednicima kako bi znali koju kulturu i sortu s kojim sredstvima i kako tretirati u određenim situacijama. Na primjer, imate određenu sortu kukuruza i želite ju prskati protiv insekata ili korova, kliknete na aplikaciji tu opciju i ona vam izbaci kako i s kojim sredstvom trebate tretirati odabranu sortu – objašnjava M. Marek koja ima u planu dodatno razviti svoju aplikaciju te se nada da će joj ovo obrazovanje pomoći i kod pronalaženja posla.

IMG 20190703 103419 Medium

Dakle, osim elektronskog ispita koji su polaznici morali položiti nakon obrazovanja, svaki od njih je morao samostalno izraditi Android aplikaciju kako bi uspješno završili obrazovanje te kako bi im se to upisalo u e-Radnu knjižicu.

HZZ – Područni ured Virovitica kandidate je odabrao putem profesionalne selekcije kao što u Zavodu rade za bilo koje obrazovanje, te su ih dodatno testirali kako bi vidjeli imaju li dovoljno predznanja za uspješno završavanje usavršavanja.

– Na tržištu radne snage programeri su dosta traženi, vjerujem da će im ovo obrazovanje pomoći i da će pronaći adekvatan posao te biti zapošljiviji na tržištu radne snage. Mi kao Zavod za zapošljavanje polažemo veliku pažnju obrazovanju nezaposlenih osoba i svake godine temeljem analize tržišta rada i potreba naših poslodavaca izrađujemo plan obrazovanja te nastojimo u taj plan uključiti što više onih zanimanja koja nedostaju na tržištu radne snage. Upravo ovo obrazovanje za Android aplikaciju je jedno od takvih, traženih na tržištu – rekla Blaženka Bajan, rukovoditelj odjela za tržište rada u HZZ PU Virovitica te istaknula da je pozitivan primjer ovih obrazovanja jedna nezaposlena osoba koja je završila osposobljavanje za Web dizajnera i nedavno predala zahtjev za samozapošljavanje.

IMG 20190703 103440 Medium

U posljednje tri godine HZZ – Područni ured Virovitica u obrazovanje je uključio više od 530 osoba koje su završile jedno od deficitarnih zanimanja, od čega je samo još 30-ak posto na evidenciji Zavoda, a ostale su se odjavile, od čaga njih čak 86 posto radi zapošljavanja. Ove godine već je 145 osoba završilo neko od obrazovanja, za web dizajnera, Android aplikacije, šivače gornjišta obuće, rukovatelje CNC tokarilicom i tečajeve njemačkog i talijanskog jezika.

– Od rujna planiramo krenuti s još jednim obrazovanjem iz informatičke domene, Java programer, zatim imamo mogućnost odraditi osposobljavanje za mesara, a potom i nekoliko obrazovanja iz područja ugostiteljstva, odnosno priprematelji pizze, barmeni, sobarice, slastičari, pekari – ističe B. Bajan.

Ovim obrazovanjem, kao i konkretnim rezultatima te visokim postotkom osoba koje su ga završile, izuzetno je zadovoljan i Alen Kaminski, voditelj Algebre za Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

IMG 20190703 103954 Medium

– Polaznici su bili zaista redoviti, vrijedni i uporni, a to pokazuju i sami rezultati. Naše edukacije su općenito tržne, a ova edukacija je i čisto praktična. Sve što se uči radi se na opremi, svaki polaznik ima pristup svom radnom mjestu, a predavač im je više kao mentor. Program ovakvog tipa traje do 200 sati, a HZZ je omogućio da oni razviju i svoje aplikacije koje su bile njihov završni rad i bez kojih nisu mogli položiti ovo obrazovanje, kao niti bez položenog ispita u elektronskom obliku – objašnjava A. Kaminski, koji je s HZZ – Područnim uredom Virovitica ostvario već dosta uspješnih obrazovanja te tako doprinio zapošljavanju polaznika. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content