JESTE LI IH VIDJELI? Pridružite se u potrazi za šišmišima Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije pozvala je sve ljubitelje prirode da im se pridruže u potrazi za šišmišima i njihovim porodiljnim kolonijama na području županije.

– Šišmiši pripadaju skupini sisavaca i jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja. Indikatorska su vrsta što znači da njihova prisutnost predstavlja zdrav okoliš. Obitavaju u špiljama, šumama, objektima poput tavana crkava, škola ili drugih zgrada. Neke vrste su gotovo neuočljive jer koriste pukotine i rupe u skrovištima. Hrane se noću aktivnim kukcima i na taj način reguliraju njihovu brojnost – kažu iz Javne ustanove i dodaju kako šišmiše u Hrvatskoj u najvećoj mjeri ugrožava gubitak skloništa i lovnog staništa. Smanjivanje broja drveća s dupljama, uporaba insekticida, onečišćenje vode samo su dio mogućih uzroka pada broja šišmiša.

– Brojni su razlozi zašto smo se odlučili na akciju potrage za šišmišima, a navesti ćemo samo najvažnije: nedostatak podataka o vrstama i području rasprostranjenja, potreba kartiranja ljetnih i zimskih kolonija, praćenje stanja brojnosti šišmiša, a time i zdravlja okoliša, utvrđivanja uzroka i stupnja ugroženosti radi eventualnih mjera zaštite – ističu te naglašavaju kako je izuzetno važno ne uznemiravati kolonije. Nije potrebno fotografirati šišmiše, već samo dojaviti njihovu prisutnost.

Kontakt: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije; 033/722-033; email:[email protected] (virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content