KRAJ DIVLJANJU Za najteže prekršaje kazne i do 20.000 kuna, za mobitel 1500 kuna, a snimat će se i vozački ispiti

Iako je sigurnost na cestama prvih šest mjeseci ove godine znatno bolja nego lani, uskoro stiže još rigorozniji Zakon, piše vijesti.rtl.hr.

Rigoroznim kaznama policija udara na one najgore koji grubo, sustavno i namjerno krše prometne propise!

Kazne se najviše dižu za najteže prekršaje koji više neće biti od 5 do 15 tisuća kuna, već od 10 do čak 20 tisuća kuna!! Sve ovisi o kakvom je prekršaju riječ.

Oni koji tri puta naprave takvo djelo u tri godine, policija će im privremeno i oduzeti vozilo do odluke suda, najduže na 15 dana.

”Čak i ukoliko vozilo nije vozačevo, policija će ga uzeti, na taj način i vlasnika vozila primoravamo da paze kome daju svoje vozilo, odnosno kako se takav vozač s njihovim vozilom ponaša na prometnicama”, kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Sve ove najave očito utječu i na vozače jer tijekom naše patrole s policijom prekršitelja gotovo da nije bilo. Samo je jedna osoba zaustavljena, pregledani joj dokumenti i ispisano samo upozorenje.

Novost u zakonu je i što će se ubuduće snimati vozački ispiti

HAK ima 100 kamera. Imat će dovoljno memorije i imat će ju svaki ispitivač kako bi povećali standarde i kriterije i kalo bi sve bilo transparentno.

”Ispitivač ima jednostavnu zadaću, samo postaviti kameru i kamera će biti fiksirana i snimati sve situacije ispred vozila”, kaže Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba.

Statistika u cijeloj Hrvatskoj u posljednje vrijeme je poboljšana. Primjerice, samo u Zagrebu je 18 poginulih, što je gotovo 50 posto manje od istog razdoblja lani.

”Situacija je više nego dobra, pozitivna i nadamo se i vjerujemo da naše mjere, što preventivne što represivne, doista daju rezultate i da je sigurnost cestovnog prometa u Gradu Zagrebu sve bolja”, kaže Krešimir Mišić, služba za sigurnost cestovnog prometa PUZ.

Unatoč dobrim brojkama, novčane kazne dižu se za sve prekršaje. Tako ćete nekorištenje pojasa i nepropisan prijevoz djece ubuduće platiti tisuću umjesto dosadašnjih 500 kuna, a za mobitel u vožnji čak tisuću i pol umjesto dosadašnjih petsto kuna. Jer upravo je mobitel jedan od četiri ključnih ubojica u prometu.

Do 20.000 kuna, oduzimanje vozačke, oduzimanje vozila…

Vlada predlaže znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestamakoji je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru.

“Temeljem brojnih analiza i u bliskoj suradnji s Fakultetom prometnih znanosti predložili smo izmjena i dopune kojima se znatno povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za osam najtežih prometnih prekršaja”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući konačni prijedlog zakona.

Sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna novčane kazne se tako povećavaju na 10.000 do 20.000 kuna za osam najtežih prekršaja – vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ako vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od ovih najtežih prometnih prekršaja vozačka dozvola oduzet će mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana, a maksimalni mogući broj negativnih prekršajnih bodova za pojedini prekršaj povećava se sa sadašnjih tri na šest.

Osim toga s 500 na 1000 kuna povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a na 1500 kuna za nepropisno korištenje mobitela u vožnji.

Predviđa se i mjera privremenog oduzimanja vozila kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela.

Vozilo će se privremeno, do odluke suda – koju je dužan donijeti u roku od 15 dana – oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen, te ponovo počini neki od najtežih prekršaja.

Propisuje se i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti, uvodi se obveza snimanja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom audio i vizualnim uređajima, a omogućit će se i provjera statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a.

Božinović je istaknuo i da je MUP već osnovao radnu skupinu koja će pratiti učinke predloženih mjera i predlagati izmjene i dopune odnosno dodatna poboljšanja ako se za to ukaže potreba. (vijesti.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content