Kreće gradnja Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, jednog od najznačajnijih županijskih projekata

foto: K. Toplak

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i direktor tvrke Domogradnja Siniša Gregorić, potpisali su ugovor o izgradnji Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici koji će na prostoru Visoke škole u Virovitici niknuti za godinu dana. Projekt Tehnološko-inovacijskog centra, jedan od najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija unutar Poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424,21 kuna, koji se financira bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

– Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a provodit će istraživačko-razvojne projekte u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija. Navedeni projektni partneri iznimno su važni zbog specifičnih znanja iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti te su uključivanjem u projekt pristali dati doprinos u jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije kroz istraživanje, razvoj i inovacije – naglasio je župan Igor Andrović.

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica predstavlja znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju čija namjena jest provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija. Centar će biti opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom.

– Ovaj projekt potreban je našoj županiji, kako bi se unaprijedila konkurentnost u poljoprivredi, ali i proizvodnji. Ključne aktivnosti su izgradnja same infrastrukture, zatim opremanje sofisticiranom opremom, koju će kasnije koristiti znanstvenici. Znanstvena zajednica će u Tehnološko-inovacijskom centru provoditi istraživanja koja će biti primjenjiva u poljoprivredi na našem području, ali i području cijele Slavonije. Istraživat će kulture koje se sade na našem području, ali i dio prehrambene tehnologije i proizvodnje te pomagati njihovom unaprjeđenju. Virovitičko-podravska županija je izrazito poljoprivredna županija, s čak polovicom površine pod poljoprivrednim kulturama – podcrtao je župan Andrović.

Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici nalazit će se na području današnje Visoke škole u Virovitici, a riječ je o zgradi površine 1754 četvornih metara. U okviru TIC-a nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, Prostor za spektrometriju i mikroskopiju, Prostor za pripremu uzoraka za analizu i Konferencijska dvorana. Ovo je jedini projekt ove vrste u županiji i predstavlja značajan iskorak u ulaganju u istraživačku infrastrukturu. (vpž.hr)