MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Otvoreno još jedno tržište za izvoz hrvatskih mesnih proizvoda

Od 1. srpnja 2019. godine Hrvatskoj je omogućen slobodan izvoz mesnih proizvoda u Ukrajinu. Nakon nekoliko faza pregovora i činjenice da je Ukrajina bila u dugotrajnom postupku harmoniziranja svojih uvoznih pravila s međunarodnim standardima, tijekom Generalne skupštine OIE-a u Parizu ove godine uspjeli smo konačno finalizirati usklađivanje zahtjeva koji su sadržani u međunarodnom veterinarskom certifikatu. Tako od 1. srpnja više nema veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke.

-Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada djelatnika Ministarstva poljoprivrede koji su dokazali da Hrvatska ima razvijen sustav sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane te je sigurna zemlja za izvoz prehrambenih proizvoda. Čestitam svima na dobro odrađenom poslu, zato smo i tu da uklonimo sve izvozne prepreke našim prehrambenim tvrtkama i stvorimo priliku da svoje vrhunske proizvode plasiraju na nova tržišta – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Podsjetimo, hrvatske prehrambene tvrtke prije nekoliko godina su iskazale interes za izvozom mesnih proizvoda u Ukrajinu, no ukrajinski uvjeti za uvoz nisu bili u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje referentna organizacija za proizvode životinjskog podrijetla – Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te s takvim uvjetima naši proizvođači ne bi imali pristup ukrajinskom tržištu ili bi bio bitno otežan. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo pregovore o veterinarsko-sanitarnim uvjetima temeljeći svoju poziciju na međunarodnim standardima i ekvivalentnosti kojom sustav kontrola koji se primjenjuje u EU i u Hrvatskoj pruža istu razinu sigurnosti i za Ukrajinu.

Treba svakako istaknuti i dobru volju Ukrajine koja je unatoč činjenici da s Europskom komisijom pregovara o harmoniziranju svih veterinarsko-sanitarnih certifikata za izvoz svih zemalja članica EU u Ukrajinu, uspjeh je time veći jer je Ukrajina pristala istovremeno voditi i bilateralne pregovore s Hrvatskom kako bi se ubrzao postupak i omogućio pristup hrvatskih proizvođača ukrajinskom tržištu. (poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content