POSTANI POLICAJAC Traže čak 750 polaznika, evo koji su uvjeti i koje poslove možete raditi

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika i polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajca ili policajke u 2019./2020. godini.

U posljednje vrijeme javlja se velika potreba za policijskim djelatnicima pa je Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo natječaj za upis polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac ili policajka.

Planira se upis čak 750 polaznika u program koji će početi 9. rujna, a polaznici će se po završetku ovog programa primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, policijske uprave, odnosno ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, sukladno potrebama službe.

Prije svega morate biti državljani i državljanke Republike Hrvatske pod uvjetom da: imate završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemate navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine, imate posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imate propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno ste dostojni za obavljanje policijske službe, niste članovi političke stranke.

Rok za podnošenje prijave je 31. srpnja 2019.g.

Dodatne informacije o obrascima i adresi za prijavu nalaze se na MUP-ovim stranicama.

Postati policajac je oduvijek bilo časno zanimanje i izazov za svaku mladu osobu, koja se želi pozitivno afirmirati u društvu koje ga okružuje, a isto tako osigurati sigurnu egzistenciju u smislu zasnivanja stalnog radnog odnosa.

Prije svega mladi ljudi, koji se odluče prijaviti na natječaj za zvanje policajac/policajka i koji ga uspješno završe, imaju velike mogućnosti dodatnog napredovanja u policijskoj službi kroz polaganja raznih tečajeva, kao i višeg/visokog školskog obrazovanja.

Također, moraju imati spoznaju da u policijskom zvanju postoji veliki broj poslova, koji mogu raditi nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, a ovo su jedni od njih:

  • Temeljna policija – veliki broj zaposlenih policajaca, koji rade na radnim mjestima, policajaca patrolnih ophodnika u vozilu ili pješice i prometnih policajaca, kontakt policajaca i dr.. Policijski službenici u ophodnji obavljaju nadzor vozača i vozila, legitimiraju nepoznate osobe, prikupljaju informacije ili tragaju za počiniteljima kaznenih djela ili prekršaja. Prometni policajci obavljaju očevide prometnih nesreća, vrše kontrole brzine prometa sa policijskim motociklima, autima tzv. presretačima i drugom policijskom opremom koja im je na raspolaganju, a nakon završenih dodatnih tečajeva ili višeg/visokog obrazovanja, stječe se mogućnost napredovanja u policijskoj službi.
  • Kriminalistička policija – prikuplja informacije, obavlja razgovore i provodi kriminalistička istraživanja nad počiniteljima kaznenih djela. Tijekom provođenja očevida, izuzima otiske, predmete i druge korisne podatke radi otkrivanja počinitelja kaznenih djela. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, sačinjava kaznene prijave ili druga pismena koja dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu. ima također veliki broj radnih mjesta u srednjoj, višoj i visokoj stručnoj spremi i nudi dodatnu afirmaciju u napredovanju mladom policajcu, koji želi svoju karijeru nastaviti u kriminalističkoj policiji.
  • Granična policija – radi na zaštiti državne granice s ciljem zatjecanja krijumčara i nezakonitih prelazaka preko državne granice. Na graničnom prijelazu, policajci pregledavaju dokumentaciju, kontroliraju vozače, vozila i robu koja se prijevozi preko graničnog prijelaza, a isto tako granične policijske ophodnje na zelenoj ili vodenoj granici pješice ili u policijskim patrolnim čamcima, uočavaju i sankcioniraju moguće ilegalne prelaske i nezakonite radnje uz državnu granicu. Također ima više vrsta radnih mjesta od srednje, više/visoke stručne spreme.

Završetkom srednjoškolskog obrazovanja policajac/policajka, na nivou Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, mladim policajcima se nude i druga radna mjesta kao što su rad u Pomorskoj policiji, Aerodromskoj policiji, Specijalnoj policiji i dr. (www.icv.hr, mup.hr)

Povezane vijesti

Skip to content