Studijsko putovanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola Virovitičko-podravske županije u Bosnu i Hercegovinu

Od 1. do 3. srpnja 2019. godine ravnatelji osnovnih i srednjih škola zajedno s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije organizirali su studijsko putovanje u Zeničko-dobojski i Sarajevski kanton u Federaciji BiH gdje su posjetili Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i Katolički školski centar “Sv. Josip” u Sarajevu. Nastavak je ovo projektnih aktivnosti u sklopu projekta “Budi STEMpatičan” u cilju razmjene iskustva u provođenju sličnih projektnih aktivnosti i međusobnog povezivanja te razvoja novih ideja i projekata koji mogu doprinijeti kvalitetnijoj organizaciji i provedbi odgojno-obrazovnih programa u okviru školskih ustanova.

5n3ifzq4Osnovna ideja je bila u postprojektne aktivnosti uključiti i škole s područja BiH koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku te im pomoći da se upoznaju s procesom kurikularne reforme i modernizacijom obrazovnog sustava koji se trenutačno provodi u Republici Hrvatskoj.

Prvog dana studijskog putovanja ravnatelji su zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu sport I tehničku kulturu VPŽ, Vesnom Šerepac i savjetnicama Martinom Bunić i Andrejom Dobrostal Šegregur posjetili Franjevačku Klasičnu gimnaziju u Visokom koja je jedina klasična gimnazija u Bosni i Hercegovini, a utemeljena je 1882. godine. Ispred škole goste iz Virovitičko-podravske županije dočekali su ravnatelj fra Zvonko Miličić i pedagog fra Stipo Alandžak koji su se pokazali kao pravi domaćini. Ravnatelji i djelatnici Virovitičko-podravske županije obišli su i razgledali zgradu gimnazije, učeničkog doma i zgradu samostana sv. Bonaventure.

ptll2ersUčenici u Visokom na raspolaganju imaju četrdeset moderno uređenih i opremljenih dvokrevetnih/trokrevetnih soba s kupaonicama, kuhinju s blagovaonicom, učionice, radionice, veliku i modernu sportsku dvoranu i kafeteriju. Fra Zvonko i Fra Stipo su pokazali školsku i samostansku knjižnicu s fondom od oko pedeset tisuća knjiga, Lapidarij s rijetkim antičkim i srednjovjekovnim spomenicima te vrijednu Prirodoslovnu zbirku s mnoštvom fosila, minerala, biljaka i životinja.

Ravnatelj gimnazije fra Zvonko Miličić istaknuo je da je gimnazija itekako svjesna svoje odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine i njezinih naroda te stoga u gimnaziji odgajaju i obrazuju učenike svih nacija i vjeroispovijesti, zbog čega se može pohvaliti multikulturalnošću u pravom smislu te riječi.

um5dljp3Glavni pedagog Fra Stipo Alandžak dodao je da gimnazija od svih svojih učenika očekuje da u budućnosti preuzmu teret odgovornosti za izgradnju boljeg i tolerantnijeg društva u Bosni i Hercegovini temeljenog na uzajamnom poštovanju i uvažavanju, odnosno, u duhu franjevačkog reda – na temeljima mira i dobra.

Posljednjih godina Gimnazija je izgradila vrlo prijateljske odnose s nekoliko sličnih škola u Njemačkoj, Italiji i Austriji, a posjetom ravnatelja osnovnih i srednjih škola zajedno s djelatnicima Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije okvirno je dogovoreno i partnerstvo sa školama s područja Virovitičko-podravske županije koje će se u budućnosti ostvarivati kroz međusobne posjete i razmjenu znanja, učeničku i nastavničku razmjenu. Drugog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Katolički školski centar “Sv. Josip” u Sarajevu u sklopu kojeg se nalaze osnovna škola, opća gimnazija, srednja medicinska škola i učenički dom. U katoličkom školskom centru “Sv. Josip” u Sarajevu dočekao nas je ravnatelj centra, vlč. Mario Ćosić.

Ravnatelj Ćosić ističe da i KŠC “Sv. Josip” u Sarajevu, kao i ostale katoličke škole u BiH, nipošto nije vjerska škola nego u sklopu KŠC-a djeluju višenacionalne i multikonfesionalne škole i internat, a čak jedna trećina učenika u ovim školama nisu niti Hrvati niti katolici. Slogan KŠC-a je “Škola za Europu”. Ravnatelj Ćosić nas je osobno proveo kroz Katolički školski centar koji je moderno uređen, a raspolaže s dobro opremljenom knjižnicom i čitaonicom, suvremenim učionicama i praktikumima, kazališnom i sportskom dvoranom, a u tijeku je izgradnja podzemne garaže i vanjskih sportskih terena. S KŠC-om “Sv. Josip” u Sarajevu, kao i s Franjevačkom gimnazijom u Visokom, također je uspostavljen dijalog za partnerstvo u obliku razmjene znanja i učenika.

Pročelnica Vesna Šerepac istaknula je da je posjet tim dvjema školama bio iznimno uspješan te da je, osim nastavka projektnih aktivnosti, uspostavljena suradnja sa školama koje donose korist i dugoročnu dobrobit hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

09lv9vlb – Time se doprinosi boljem povezivanju s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpori njihovu povratku i ostanku u Bosni i Hercegovini kao i očuvanju njihove pune ravnopravnosti u BiH, što je također jedan od strateških interesa Republike Hrvatske te se u tom smislu može govoriti i o realizaciji programa pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a što je Sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Osim uspostave novih partnerstava i suradnje, koje su dodatna vrijednost i nastavak projektnih aktivnosti započetih u projektu “Budi STEMpatičan”, ovo studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu stvorilo je i nova prijateljstva i poznanstva. Stoga smo uvjereni u da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti – rekla je pročelnica Vesna Šerepac. (www.vpz.hr, mb, Fotografije: Martina Bunić)

cuvofocb

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content