TURISTI NA JEDAN DAN Čuvarice kulturne baštine Kladare jednodnevnim izletom “upoznale” svoju općinu

Članice Udruge “Čuvarice kulturne baštine” iz Kladara provele su program pod nazivom “Upoznaj svoju općinu”, kojim su na jedan dan postale “turistkinje” u svojoj općini Pitomača.

Prvo su stigle u Križnicu, gdje su obišle branu koja se nalazi u sklopu poučne staze “Life Stara Drava”. Nakon šetnje, zaustavile su se na imanju Ruže Fabčić, gdje su ih ugostili u Restoranu Dravska Iža.

-U restoranu smo isprobali domaće štrukle sa sirom i jabukom koji su bili izvrsni, a uz to smo popili i sočnu kavu. Nakon gozbe za oči i nepce u Križnici, krenuli smo za Turnašicu u posjetu pučkom tribunu, pjesniku i prvom dopredsjedniku Hrvatskoga sabora – Stjepanu Sulimancu – Štefini. U Mjesnoj školi je uređena spomen soba u kojoj se mogu saznati najvažniji detalji o tome tko je bio i kako je živio ovaj važan čovjek za naš kraj, čije ime nosi i pitomačka srednja škola – rekla je Majda Kodžaga, predsjednica Udruge “Čuvarice kulturne baštine” Kladare.

Turisti na jedan dan 14 Custom
foto: pitomaca.hr

Nakon Turnašice, put ih je odveo u selo zanimljivog imena, Otrovanec, u kojemu se nalazi jedna od najboljih, najdugovječnijih i najoriginalnijih destinacija kontinentalne Hrvatske, restoran, imanje i prenoćište Zlatni klas. Nekada je ovim krajevima prolazila stara rimska cesta koje više nema, no one su današnjim cestama nekoliko puta prešle preko trase bivše rimske “magistrale” i došle u selo poznato po guskama, ali ipak najpoznatije po tome što se u njemu rodio veliki hrvatski pjesnik i ilirac Petar Preradović, kojemu je u čast, u njegovoj rodnoj kući, uređen suvremeni interpretacijski centar “Kuća Petra Preradovića”.

-Ovdje smo saznali puno zanimljivih detalja o Petrovom životu, o povijesti Grabrovnice i ovih krajeva, u virtualnoj stvarnosti pogledali smo kako je kuća izgledala kada je Petar živio u njoj, ali smo se i susreli s njim pa nam je ispričao nekoliko intrigantnih detalja iz svoga života – nastavila je Kodžaga.

Turisti na jedan dan 12 Custom
foto: pitomaca.hr

Ovim izletom željele su što bolje upoznati općinu Pitomača i vidjeti je očima turista koji posjećuju te ju promovirati putem fotografija koje su snimile na izletu.

-U tome smo i uspjeli jer su naše objave na društvenim mrežama izazvale veliki interes i dobili smo jako puno upita u vezi mjesta koja smo posjetili. Svi putnici ovog putovanja bili su oduševljeni onime što su vidjeli. Ovim putem želimo se zahvaliti svim ljudima koji su nam omogućili ovaj izlet. Hvala Auto prijevozniku Željku Šubiću koji je bio sponzor ovog putovanja, hvala obiteljima Fabčić i Tkalčec koje su nas ugostile, hvala gospođi Jeleni Begović koja je svoje slobodno vrijeme odvojila za nas i na kraju, hvala Danijeli Rešetar koja nas je provela kroz Preradovićevu kuću. Na kraju našeg kratkog putovanja zaključili smo da nam je jedan dan premalo da bi obišli sve zanimljivosti u našoj okolici – zaključila je M. Kodžaga.

(pitomaca.hr)

Turisti na jedan dan 8 Custom
foto: pitomaca.hr
Turisti na jedan dan 1 Custom
foto: pitomaca.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content