U Orahovici održan 5. Sajam vina i kulena

U Orahovici na izletištu Jezero, proteklog vikenda održan je 5. Sajam vina i kulena
u organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice grada i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica. Mnogobrojni posjetitelji i sudionici uživali su u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Na sajmu se kao izlagači predstavili HGK-ŽK Virovitica, Grad Villany iz susjedne nam Mađarske, Osilovac d.o.o. – vinarija Feravino, Vina „Patkoš“, „Iskrena vina“ OPG-a Josip Matković, Udruga vinogradara i voćara Orahovica, Srednja škola Stjepan Ivšić i učenička zadruga „Vučica“ te mini sirana OPG-a Gašić sa svojim sirevima.

IMG fb8639ed6999a53876acd58c30e3d0d4 VSajam je u prisutnosti, direktorice Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Kristine Pleša i drugih gostiju, otvorila gradonačelnica Ana – Marija Petin.
Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin naglasila je da proizvođači vina i kulena, vjeruju orahovačkom Sajmu, jer broj uzoraka je svake godine sve veći i veći. Orahovica se kao biser kontinentalnog turizma, ima čime pohvaliti, a Sajam vina i kulena jedan je od bitnih faktora turističke ponude.

Direktorica HGK – Županijske komore Virovitica Kristina Pleša naglasila je kako HGK podržava sajam poput ovog u Orahovici jer oni imaju izravno pozitivni odraz na razvoj gospodarstva, a time i na sredinu u kojoj se održavaju od gradova do županija i državne razine. HGK potiče proizvodnju kvalitetnih proizvoda dodjelom znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, a osim toga svake godine omogućuje svojim članicama sudjelovanje na našoj najpoznatijoj nacionalnoj akciji „Kupujmo hrvatsko“ koja je odigrala najznačajniju ulogu u jačanju svijesti nacije o važnosti kupovanja domaćih kvalitetnih proizvoda jer se time čuvaju i radna mjesta.

IMG 20190629 184436U nastavku je održan vinski maraton nakon kojeg su se podijelile nagrade za najbolje natjecatelje i održana je svečanost proglašenja Vinske Kraljice Sajma vina i kulena 2019.

Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Ivana Nemet, zahvalila se vinarima i rekla da se ovdje može pričati ne samo o proizvodnji već i o umijeću vinara u čuvanju i njegovanju vina jer od 48 uzorka 15 je zlatnih i 26 srebrnih, a broj pristiglih uzoraka govori o konstanti Sajma. Gotovo sva vina bila su u „srebru“ i „zlatu“.

IMG 20190629 173103Najbolje ocijenjeno bijelo vino je Graševina 2018. Milana Gomerčića iz Virovitice, a najbolje ocijenjeno crno vino Cabernet Sauvignon 2013. OPG-a Ivan Matković, koje je ujedno proglašeno i šampionom Sajma vina i kulena 2019.

Nakon podjele nagrada vinarima obratio se predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Pleša koji je rekao kako je ova manifestacija postala tradicija, a napomenuo je i kako su kuleni 30% kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu. Dodao je Pleša kako orahovačka „kulenijada“ raste iz godine u godinu, te kako ona postaje vrlo bitan čimbenik u ovom dijelu Hrvatske.

Kulen Domagoja Majdaka iz Đakova proglašen je vice šampionom, a kulen Tomislava Blaževića također iz Đakova šampionom Sajma vina i kulena 2019. (HGK ŽK Virovitica)

Povezane vijesti

Skip to content