U Zdencima osnovana Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. Bojne 132. brigade Orahovica, Mato Barukčić prvi predsjednik

U Domu kulture u Zdencima održana je osnivačka skupština Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. Bojne 132. brigade Orahovica. Skupštini su nazočili saborska zastupnica i gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnici općina Čačinci Mirko Mališ, Zdenci Tomislav Durmić i Crnac Mato Damjan, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UHDVDR VPŽ Josip Nemec, ratni zapovjednik 2. Bojne pukovnik Ivan Husnjak i njegov zamjenik pukovnik Goran Sokol, ratni načelnik općine Orahovica Petar Žarković i mnogi drugi. Predsjednik Inicijativnog odbora udruge Mato Barukčić iznio je osnovne razloge i ciljeve osnivanja ove udruge.

– Razlozi su vrlo jednostavni, 2. Bojna 132. brigade je najjača vojna formacija koje je osnovana uslijed velikosrpske agresije na našem području. Ova bojna zajedno s ostalim postrojbama koje su ovdje djelovale, obranila je ovo područje i dala značajan doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kroz druge bojišnice diljem Lijepe Naše i Bosanske Posavine. Specifični smo po tome što u našoj udruzi imamo čak tri kategorije članstva, redovno, pridruženi i počasni članovi. Redovni će biti oni koji su bili najmanje 60 dana aktivni pripadnici bojne tijekom borbenih djelovanja, a svi ostali mogu biti pridruženi – rekao je Barukčić, koji je potom i jednoglasno izabran za prvog predsjednika ove udruge te po funkciji i likvidatora.

Udruga 2. Bojna 1 Mato Barukčić

Za dva dopredsjednika izabrani su Goran Sokol i Miroslav Mozer, za tajnika Ivan Grgurić, a za članove Izvršnog odbora Aleksandar Nemeš, Milan Samardžić, Dražen Mađaš, Ivo Rončević, Stjepan Jagarinec, Nenad Sabo i Darko Krsnik U nastavku skupštine osnivanje udruge pozdravili us saborska zastupnica i gradonačelnica orahovice Ana-Marija Petin, načelnik domaćin Tomislav Durmić, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec te ratni zapovjednik 2. Bojne pukovnik Ivan Husnjak.

– Posebno mi je zadovoljstvo što je ova udruga osnovana, jer ona je istinski nasljednik onoga što smo zajedno bili u Domovinskom ratu, jedna snaga, zajedništvo i štit naše Hrvatske. Želja mi je da zajedno budemo sudionici svih obljetnica iz Domovinskog rata, a posebno naše osnivanja 2. Bojne – rekao je Husnjak. Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak naglasio je kako se već nekoliko godina radi na stavljanju 2. Bojne na njeno zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti.

Udruga 2. Bojna 2

– Moram se zahvaliti gospodinu pukovniku Goranu Sokolu s kojim već nekoliko godina radimo na projektu opremanja spomen sobe 2. Bojne. Krenulo je upravo njegovom inicijativom, uspjeli smo od MUP-a RH besplatno dobiti prostor u bivšem uredu za obranu Orahovica, a prošle i ove godine je Hrvatski časnički zbor Orahovica realizirao taj projekt pri Ministarstvu hrvatskih branitelja i sada samo čekamo početak radova uređenja. Isto tako Županija radi i na izradi video materijala ratnih događanja s područja tri velike ratne općine Orahovica, Virovitica i Slatina u cilju da što više toga ostane iza nas i da sačuvamo istinu o Domovinskom ratu – rekao je Žužak. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content