UDARILI STE DIVLJAČ? Evo kada ste vi krivi, a kada možete dobiti odštetu i do 100.000 kuna

Slučajevi naleta na divljač na našim prometnicama nisu nimalo rijetki, mnogo cesta prolazi kroz planinska i ruralna područja te se divljač vrlo često može naći na cesti. To potvrđuje i evidencija PU virovitičko-podravske koja kaže da je samo od početka godine na području naše županije zabilježeno čak 110 naleta na divljač te je pritom nastala materijalna šteta od ukupno 249.750 kuna. Mnogo slučajeva zabilježeno je i prošle godine, njih čak 180, a nastala materijalna šteta iznosila je 467.500 kuna.

No, tko i kada snosi odgovornost za nastalu štetu?

Do prije godinu dana svako je lovačko društvo bilo samo odgovorno za plaćanje odštete vozačima koji su naletjeli na divljač, a nisu napravili nikakav prometni prekršaj. Sad postoji jedinstvena polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza po kojoj, ako vozač nije kriv stječe pravo na odštetu. Za materijalnu štetu moguće je dobiti i 100.000 kuna, a ako ima poginulih ili teško stradalih, odšteta može biti do 1,5 milijuna kuna.

– Od 1. srpnja cijeli iznos odštete treba financirati Ministarstvo poljoprivrede koje je već prošle godine započelo plaćati jedan dio, odnosno 25 milijuna kuna te po 5 milijuna kuna Hrvatske ceste i Hrvatski lovački savez, odnosno lovačke udruge. Ovo je jedna od najvećih odluka i pomoći hrvatskom lovstvu jer lovačke udruge su zapravo udruge građana i velika većina su umirovljenici – istaknuo je Miroslav Buneta, predsjednik Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije, te dodao kako su sve sporove do sad gubili jer su se povodili time da je divljač vlasništvo lovačkih udruga, a zapravo je od posebnog interesa i u vlasništvu države. Buneta je istaknuo kako su naišli na dobar odaziv, posebno bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kojemu ovim putem zahvaljuje, ali i županu Igoru Androviću budući da je Županija od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine za sve lovačke udruge na svom području financirala 150.000 kuna tako da su već tada bili znatno rasterećeni.

KAZNA TISUĆU KUNA

Ipak, postoji situacija kada vozač neće dobiti odštetu, odnosno kada će platiti kaznu za prekršaj, ali i kaznu za nalet na životinju. Iz PU virovitičko-podravske upozoravaju da ukoliko vozite prebrzo, imate alkohola u krvi ili ne poštujete znak za divljač, bit ćete propisno kažnjeni. Ta kazna iznosi tisuću kuna, a vrijedi i za nalet na domaću životinju, osim ako vozač nije kriv, onda je odgovoran vlasnik životinje. S druge strane, Buneta preporuča da i sami osigurate svoja vozila od naleta na životinje koje vrijedi i za domaće i divlje životinje. To osiguranje nije skupo, a pokriva cijelu štetu te ne morate, u slučaju da udarite neku domaću životinju, brinuti hoćete li pronaći vlasnika ili ipak sami snositi troškove.

Također, vrlo je važno napomenuti da ako uspijete izbjeći nalet na životinju, a pritom udarite u nešto ili sletite s ceste, nećete dobiti odštetu jer to se ne karakterizira kao nalet na životinju, već kao prometna nesreća. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content