Virovitičko-podravska županija, postotno i „po glavi stanovnika“, za poljoprivredu izdvaja najznačajnija sredstva od svih županija u Hrvatskoj

Prema podacima iz „Otvorenog proračuna“, projekta Hrvatske zajednice županija, a koji donosi najnoviji broj Lider Investa, Virovitičko-podravska županija na razini cijele Hrvatske, postotno i „po glavi stanovnika“, za poljoprivredu izdvaja najznačajnija sredstva od svih hrvatskih županija. Ukupno 10,3 posto od ukupnog proračuna (51,4 milijuna kuna), Virovitičko-podravska županija izdvaja za potrebe poljoprivrede u 2019. godini. I „po glavi stanovnika“ to je najviše u Hrvatskoj, ukupno 606,00 kuna.

– U Virovitičko-podravskoj županiji ulaganje u poljoprivredu nije slučajno. To je dio plana, jer mi smo poljoprivredno orijentirana županija, s naglaskom na povlačenju EU sredstava. Upravo kroz njih smo, uz veliki angažman naše razvojne agencije VIDRA-e, omogućili mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, dobivanje bespovratnih sredstava za poljoprivredu, nabavku mehanizacije, ulaganje u modernizaciju. Naša razvojna agencija, VIDRA je „lokomotiva“ pomoći poljoprivrednicima. Samo u 2018. godini, VIDRA je provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na projekte za poljoprivrednike (158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna) – naglasio je župan Igor Andrović.

Iz Proračuna Virovitičko-podravske županije u 2019. godini posebno se ističu projekti dva sustava navodnjavanja, europski sredstvima Novi Gradac – Detkovac i Đolta, na kojima traju radovi, te Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, koji će se financirati kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem i na kojem će uskoro početi radovi. (vpz.hr)

20190716 0944051

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content