Završna konferencija projekta coop MDD održana u austrijskom Bad Radkersburgu

Proteklog tjedna, 27. i 28. lipnja 2019. godine u austrijskom gradu Bad Radkersburgu, održan je zadnji radni sastanak i radionica članova projektnog tima te Završna konferencija projekta Prekogranični program upravljanja planiranim pentalateralnim Rezervatom biosfere Mura–Drava–Dunav pod zaštitom UNESCO – a, akronim coop MDD, kao i međunarodna konferencija Mura-Drava-Dunav.

Projektni partneri i više od 100 predstavnika drugih institucija i organizacija okupili su se kako bi sudjelovali u radu konferencije te proslavili i proglašenje 4. Rezervata biosfere „Dolina Donje Mure“ (Austrija), što je bilo preduvjet za zajedničku nominaciju prvog pentalateralnog rezervata biosfere u svijetu.

7

27. lipnja projektni partneri su održali radni sastanak, na kojem je usaglašen konačni tekst Sporazuma o suradnji partnera koji su provodili projekt i ostalih institucija koje upravljaju zaštićenim područjima uz Muru, Dravu i Dunav, te održana radionica o najvažnijim događajima tokom realizacije projekta. Nakon toga, uslijedio je terenski dio, odnosno obilazak Škole uz rijeku Štajerska Mura i plovidba rijekom Murom.

28. lipnja održan je sastanak Koordinacijskog odbora kojeg čine predstavnici svih 5 zemalja, na kojem se raspravljalo o pripremi nominacije pentalateralnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav prema UNESCO-u, koju je potrebno pripremiti do kraja rujna ove godine. Republiku Hrvatsku su na sastanku predstavljale članice Koordinacijskog odbora Martina Vidaković i Tatjana Arnold Sabo te predstavnice Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Irina Zupan i Biljana Opačić.

8

Konferencija je započela pozdravnim riječima Heinricha Schmidlechnera (gradonačelnik Bad Radkersburga), Stanislava Rojka (gradonačelnik Gornje Radgone), Cornelie Schweiner (članica Styrijskog parlamenta), Arno Mohla (voditelj programa MDD u WWF-u), i Janeza Potočnika (supredsjedatelj Vijeća za međunarodne resurse UN-a), nakon čega je uslijedilo predstavljanje rezultata projekta od strane projektnih partnera.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava o razvoju ideje uspostavljanja prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i kako osigurati preduvjete za bolju suradnju između institucija koje upravljaju područjem predloženog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i njegovih dionika.

21

Konferencija je zaključena potpisivanjem Sporazuma o suradnji predstavnika projektnih partnera i institucija koje upravljaju zaštićenim područjima iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, te predstavljanjem publikacija nastalih tokom realizacije projekta.

Nakon završetka konferencije, projektni partneri i ostali sudionici, nastavili su druženje sa građanima na svečanosti uličnog festivala u Bad Radkersburgu. (virovitica-nature.hr)

22

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content