Župan Andrović obišao sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, gdje korisnici natapaju plodna polja vodom iz rijeke Drave

U travnju ove godine, Virovitičko-podravska županija prijavila je Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza ukupne vrijednosti 36.907.325 kuna kojim će se navodnjavati novih 568 hektara. Naime, Županija je isti projekt prijavila na Natječaj za provedbu Podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, tip operacije 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

IMG 8513 Custom
foto: K. Toplak

A danas (subota) su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik općine Sopje obišli područje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška koji je otvoren prije dvije godine. Sustav je dan korisnicima na korištenje gdje se dio bogate slavonske zemlje natapa vodom iz rijeke Drave i gdje potom, prinosi poljoprivrednih kultura, budu višestruko veći.

IMG 8478 Custom 1
foto: K. Toplak

– Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Za bespovratna europska sredstva prijavili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, a slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza… Ova sustavi navodnjavanja doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, ali i većim prinosima našim poljoprivrednicima, jer to je naša zadaća prema našim poljoprivrednicima, a to možemo vidjeti ovdje u Vaškoj. A kada ih sve izgradimo, Virovitičko-podravska županija, bit će hrvatski lider u navodnjavanju – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG 8569 Custom
foto: K. Toplak

Projektom II. faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content