Županijska Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja: Usvojen Program kontrole populacije napuštenih pasa na području VPŽ

Na sjednici Koordinacijske radne skupina za zaštitu životinja Virovitičko-podravske županije, koja je u petak održana u prostorima Virovitičko-podravske županije, usvojen je Program kontrole populacije napuštenih pasa na području Virovitičko-podravske županije. Naime, na području županije u ruralnim, ali i urbanim područjima, luta veliki broj napuštenih pasa. Napušteni pas je svaki pas kojeg je vlasnik svjesno napustio, kao i pas kojeg je napustio zbog više sile kao što je bolest, smrt ili gubitka slobode te pas kojeg se vlasnik svjesno odrekao.

Takvi psi predstavljaju rizik za zdravlje i dobrobit ljudi, jednako kao i za zdravlje i dobrobit životinja. Pojedini nose širok raspon patogena, pod utjecajem regije i staništa, te ih šire i prenose drugim životinjama i ljudima. Bolesti koje se tako šire variraju od relativno blagih, koje mogu proći neopaženo, do teških kroničnih poremećaja (npr. ehinokokoza) i fatalnih bolesti (npr. bjesnoća) kako za životinje tako i za ljude. Oni mogu napadati ljude, njihove kućne ljubimce te stoku, a nerijetko uzrokuju i prometne nesreće. Često izravno djeluju i na javno zdravstvo zato što žive u lošim uvjetima (glad, kronične bolesti kože, nedostatak sigurnog mjesta za boravak i sl.) te neizravno kada se koriste neodgovarajuće mjere kontrole populacije (pucanje na pse, trovanje, nehumano hvatanje).

Program kontrole populacije napuštenih pasa na području Virovitičko-podravske usmjeren je na upravljanje populacijom napuštenih pasa i kontrolu rizika koju ova populacija predstavlja, uključujući i njezino smanjenje kada se smatra neophodnim, a temelji na dugoročnom, integriranom, sveobuhvatnom i humanom pristupu.

Svrha Programa je prvenstveno zaštita zdravlja ljudi i njihove imovine, ali i zaštita života, zdravlja i dobrobiti životinja jer napušteni psi trpe čitav niz problema kao što su pothranjenost, bolesti, povrede u prometnim nesrećama, povrede stečene u borbama, zapuštenost i nebrigu.

Ciljevi programa su: smanjenje broja napuštenih pasa; poboljšanje zdravlja i dobrobiti populacije pasa u vlasništvu i napuštenih pasa; smanjenje rizika od zoonoza (bjesnoća) i drugih opasnih čimbenika; upravljanje drugim rizicima za ljudsko zdravlje (npr. parazitarne bolesti); podizanje javne svijesti u području zaštite životinja; edukacija građana o odgovornom vlasništvu (skrbništvu) pasa; promicanje udomljavanja napuštenih pasa; potpuna provedba kontrole mikročipiranja pasa; postizanje kontrole razmnožavanja svih pasa. (vpz.hr, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content