Glasnici istine i ove su godine uspješno organizirali i istrčali Memorijalni maraton ”Da se ne zaboravi Baranja ’91”

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala je u subotu, 24. kolovoza, 9. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ”Da se ne zaboravi Baranja ´91”.

Na startu ovog Memorijalnog maratona u Osijeku, s baranjske strane mosta, okupilo se preko dvadesetak maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske, iz Zagreba, Novske, Slavonskog Broda, Virovitice, Slatine, Čačinaca, Orahovice, Našica, Josipovca, Valpova, Belišća, Borova Naselja, Vukovara, Koritne, kako bi se skupa s ”Glasnicima” prisjetili 1991. godine i progonstva više od dvadeset dvije tisuće Baranjaca, većinskog hrvatskog stanovništva te mađarske nacionalne manjine, i kako bi trčeći 40 kilometara odali dužnu počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

da se ne zaboravi Baranja 91 2019 1
foto: Glasnici istine

Prije starta, sve sudionike pozdravili su, u ime organizatora inicijator ovog maratona Pavo Tutenov, predsjednik udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” te Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca. Tako su i ovaj put ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a položen je i vijenac kod spomen-obilježja trojici poginulih osječkih branitelja.

baranja 2019 8
foto: Glasnici istine

U Bilju, maratonce su dočekali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni, kao i uvijek, Udrugom policajaca branitelja Baranje i Udrugom veterana vojne policije iz Domovinskog rata, te načelnikom općine Bilje Željom Cikajom i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Bilje Srećkoom Tatarevićem.

Tradicionalno, sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu, kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana, koji od prvog Memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima. U središtu Vardarca paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja odali su počast poginulim Vardarčanima.

baranja 2019 5
foto: Glasnici istine

U Kneževim Vinogradima dočekani su od načelnika Općine Vedrana Kramarića i članova braniteljske udruge predvođenih Tihomirom Krajcarom, Igorom Kerijem i Božom Rastija, koji godinama daju veliki doprinos u organizaciji ovog maratona. Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Vedrana Kramarića, paljenjem svijeće ispred spomen-obilježja odali su dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima općine Kneževi Vinogradi.

Poznati baranjski ugostiteljski objekt ”Piroš čizma” u Suzi i ove je godine, također, dočekao sudionike ovoga događaja te im pripremio okrjepu.

baranja 2019 2
foto: Glasnici istine

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu, sudionike 9. Memorijalnog maratona ”Da se ne zaboravi Baranja ´91” dočekali su ispred Ministarstva hrvatskih branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te predsjednica Općinskog vijeća Općine Draž Eva Balatinac, kao i Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika grada Osijeka, koji su pozdravnim riječima i riječima zahvale obratili svim sudionicima ovog maratona.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu. Po završetku ovog događaja, na svečanom domjenku u Dražu, svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji svečano su uručene zahvalnice. (www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content