KREATIVNI UČITELJ Žarko Klaić ima zanimljiv hobi: Od odbačenih stvari kreira prava remek djela

Da starom telefonu s brojčanikom, staklenim bocama, drvenim kutijama, starim ladicama i brojnim drugim stvarima nije mjesto u smeću, tvrdi Virovitičanin Žarko Klaić, a svojim rukotvorinama to i dokazuje. Ovaj učitelj razredne nastave iz virovitičke Osnovne škole Vladimir Nazor reciklira odbačene stvari i udiše im novi život. Od staklenih boca izrađuje unikatne lampe, ladicama iz starih ormara daje novu svrhu – pretvara ih u kutije za ključeve. Ideja ovom kreativnom učitelju ne nedostaje.

– Sve što ljudi bacaju ja mislim da se može prenamijeniti ili ponovno upotrijebiti i biti unikatan ukras. Osnovna ideja s kojom se vodim je „pokupi i obnovi“ ili „Pick-up & Refurbish“– priča nam Žarko, koji je do sada, u godinu i pol koliko ovo radi, „drugu priliku“ dao 50-ak različitih odbačenih stvari. Trenutno radi na staroj drvenoj kućici koju će prenamijeniti u kutiju za nakit. Svoje kreativne projekte izrađuje u slobodno vrijeme, većinom u večernjim satima kada mu obitelj spava.

54517978 2343453649012797 4521564066820390912 n

– Uživam i odmara me to. Upalim svjetlo, pustim si glazbu i onda stres izbacujem kistom – kaže nam Žarko. Posebnu pozornost zaista zaslužuju njegove lampe od staklenih boca na koje je, i sam priznaje, izuzetno ponosan.

PODRŠKA OKOLINE

– Mislim da su one stvarno drugačije od svega drugoga što sam radio. Na njima moja kreativnost dolazi do izražaja. Iako možda djeluju da su jednostavne za izraditi, za njih mi je potrebno i tjedan dana. Sam bušim rupu u staklu i sastavljam elektriku, a najčešće ih oslikavam decoupage tehnikom i akrilnim bojama – ističe Žarko na njegovim lampama našli su se i motivi Alana Forda, Supermana i Zvjezdanih ratova.

Većinu projekata izrađuje u svom domu, no za one malo veće posluži se garažom kod majke u Podgorju, a ondje ima u planu upustiti se u malo veći projekt: želi od okvira za šivaće mašine izraditi stol za koji će mu, priznaje, trebati više vremena. Ono što mu daje dodatni vjetar u leđa su reakcije i podrška okoline.

ZADNJA lampe konačno

– Obitelj i prijatelji su mi velika podrška. Jednako tako kolege u školi su bili oduševljeni i njima najviše izrađujem lampe i kutije koje onda poklanjaju drugima za rođendane. Radim isključivo prijateljima koji mi pokriju troškove materijala – objašnjava dodajući kako mu sada svi dojavljuju kada ugledaju nešto zanimljivo za što znaju da bi mogao pretvoriti u nešto unikatno.

– Za moj hobi znaju brojni vlasnici kafića, koji mi dojavljuju kada imaju posebnu bocu. To su uglavnom likeri koji se često ne piju pa se od njih uvijek može napraviti zgodna lampa. Već sada imam 50-ak boca viskija koje su mi darovali, imam zaliha za pet godina – kroz smijeh kaže Žarko, čiji su entuzijazam prepoznali i drugi.

– Na oglasima sam tražio lončarsko kolo i javio mi se prijatelj koji je stolar i napravio mi ga besplatno. Nije želio novac. Dobar je osjećaj kada imate takve ljude oko sebe koji cijene ono što radiš – zaključuje ovaj kreativni učitelj. (www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”546197″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content