NOVIH 568 HEKTARA Županiji odobrena druga faza Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, vrijedna gotovo 37 milijuna kuna

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrila je projekt Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza u stopostotnom iznosu potpore od 36.907.325 kuna, kojeg je prijavila Virovitičko-podravska županija na Program ruralnog razvoja RH. Ovom fazom izgradit će se sustav kojim će se navodnjavati novih 568 hektara poljoprivredne površine.

Područje na kojem će se proširiti postojeći sustav navodnjavanja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

– Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Sada smo dobili pozitivne vijesti za Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza – rekao je župan Igor Andrović, dodavši kako slijede sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza.

IMG 8478 Custom 1
foto: K. Toplak

Kada je riječ o sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta, natapat će se oko 1.000 novih hektara površine na našem području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što se, također, u stopostotnom iznosu financira europskim sredstvima.

– Ovi sustavi navodnjavanja na oko novih gotovo 1.600 hektara doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina. Kada ih sve izgradimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju – naglasio je župan Andrović.

Inače, prije dvije godine, otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara, a prema projekciji novi sustav će se putem cjevovoda spojiti na postojeći te će se, također, natapati vodom iz rijeke Drave. (www.icv.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content