NOVO POGLAVLJE Omiljene blizanke Valentina i Kristina konačno stigle kući, uživaju s obitelji

Najpoznatije hrvatske blizanke Valentina i Kristina jučer (četvrtak) su došle kući s KBC-a Rebro i svoju prvu noć u Bušetini mirno su prospavale. Radosna što su konačno svi članovi obitelji na okupu, rekla nam je to majka Marija Tambolaš koja je, zajedno sa suprugom Petrom kao roditelj prošla uistinu posebno životno iskustvo.

Jer, malene blizanke, koje su na svijet carskim rezom u bolnici Sv. Duh u Zagrebu došle sredinom siječnja ove godine, u 33. tjednu trudnoće, bile su jedine sijamske blizanke spojene donjim dijelom prsnog koša, zajedničkim crijevima i jetrom i šanse da će preživjeti bile su svega 16 posto.

blizanke 6 Custom 1
foto. privatni album

Odmah su prebačene na Zavod za neonatologiju i neonatalnu intezivnu medicinu KBC-a Rebro. Ondje su, čim su se stekli uvjeti, s nepuna tri mjeseca života, prošle povijesnu operaciju odvajanja, koja je trajala 15 sati i zbog koje su prozvane “čudom s Rebra”. Operacija je ostala zabilježena i u medicinskim analima.

SVE IM JE NOVO

Uslijedio je oporavak, u kojem su hrabre djevojčice pod budnim okom vrhunskih liječnika i medicinskih sestara napredovale do normalne težine i razvoja, pa su kući prvi put puštene jučer, nakon sedam mjeseci bolnice i ustrajne borbe.

Presretna obitelj na čelu s majkom Marijom jedva je dočekala tren kada će moći svima reći da “njihove curice” zaista dolaze kući i po nebrojeni put zahvaliti svim liječnicima, medicinskim sestrama i osoblju što su svojim znanjem, stručnošću, požrtvovnošću i s puno ljubavi omogućili sretan završetak prvog važnog poglavlja ovih malih lavica.

Zahvalili su i svima onima koji su ih pratili svojom podrškom i molitvama. Jučer je, na rastanku od liječnika i sestara bilo puno suza i zagrljaja, a onda su krenuli kući.

blizanke1
foto: privatni album

BEZ POSJETITELJA

– Na putu kući bile su izvrsno, no prva večer bila je u znaku blage nervoze, vjerojatno zato jer im je sve bilo nepoznato i novo, osim nas. Noć je bila mirna, jutro je prošlo u najboljem redu: hranjenje, presvlačenje, već nam je bila i patronažna sestra, tako da sada svi uživamo i jako smo sretni. Uz supruga i mene, sreći nema kraja za Maju i Ivana, koji samo žele sestricama biti blizu. Sad je to onako kako treba biti i nemam drugih riječi – glasom prepunim osjećaja komentirala je majka Marija prvi zajednički dan od rođenja malenih blizanki.

Obitelj je uz pomoć dobrih ljudi, Općine Špišić Bukovica, Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije i vrijednih majstora renovirala kuću koju su kupili u Bušetini, svoj novi dom za novi početak u kojem danas uživaju. Marija je, istaknula nam je, uz to što je svakog tjedna tri puta vlakom putovala na Rebro djevojčicama u posjet, uspjela položiti i vozački ispit, pa će tako olakšati suprugu kad blizanke bude trebalo voziti na preglede na KBC Rebro, na redovne kontrole. Jučer su im dobrodošlicu kući poželjeli i predstavnici GDCK-a Virovitica, koji su ih iznenadili tortom.

Počelo je, kažu Marija i Petar Tambolaš, novo poglavlje njihova života. Iako je pritisak medija, ali i svih drugih zainteresiranih ljudi razumljiv, jer je ipak riječ o najpoznatijim hrvatskim blizankama koje su svi zavoljeli, obitelj moli javnost za razumijevanje.

Budući da su u bolnici bile u gotovo sterilnim uvjetima, moraju se priviknuti na novu okolinu, pa će u prvih desetak dana biti okružene isključivo članovima obitelji. Majka Marija poručila je kako zahvaljuju svima na razumijevanju. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv, www.ck-gdck-virovitica.eu)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content