Održana 28. obljetnica oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u RH

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Virovitica, Klub “Sokol” Milanovac, obilježila je danas (subota) oslobađanje prigradskog naselja Jasenaš kao prvog oslobođenog naselja u Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Program proslave započeo je ranojutarnjom svetom misom u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca i odavanjem počasti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na spomen obilježju u Milanovcu, a nastavio se Izvještajnim Saborom UDVDR-A RH – Kluba “Sokol” Milanovac u Društvenom domu te prigodnom svečanosti na spomen mjestu u Jasenašu.

1567269102579 IMG 34a72d08494aa0b28a9ede627fc3da53 V

Riječ zahvale svim hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu oslobodili i obranili Jasenaš, uputili su zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik kluba “Sokol” Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak, predstavnik Mjesnog odbora Jasenaš Anto Ojdanić te predsjednik UDVDR RH, zapovjednik 127. brigade HV, general pukovnik Đuro Dečak, koji su tom prigodom sve nazočne podsjetili na ovu akciju koja je bila jedna od prvih uspješno izvedenih akcija u Domovinskom ratu, a Jasenaš je time postao i prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

PRVE USPJEŠNE AKCIJE U DOMOVINSKOM RATU IZVEDENE SU NA NAŠEM PODRUČJU

O združenoj akciji Zbora narodne garde i policije u kojoj je oslobođeno oko 10 kilometara površine prisjetio se predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik kluba “Sokol” Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak.

IMG 20190831 111529

-To je bila prva uspješno organizirana oslobodilačka akcija zbora Narodne garde i Policije u Republici Hrvatskoj na što smo izuzetno ponosni. Nakon toga znamo što je uslijedilo, baš na ovom području, oslobođeno je prvo područje u RH, cijela zapadna Slavonija. Time smo pokazali svoju moć, snagu, volju i želju jer tada nismo bili naoružani sem nekoliko strojnica i ručnih bombi te smo tako od Jasenaša pa nadalje oslobodili 36 naselja što se tiče zapadne Slavonije – prisjetio se Zvonko Kožnjak zaključivši kako je ta akcija bila veliki uspjeh svih koji su u njoj sudjelovali.

O važnosti povjerenja u združenoj akciji govorio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

IMG 20190831 111936

-Da nije bilo povjerenja među hrvatskim vojnicima i zapovjednicima, danas ne bi imali Hrvatsku državu, jer su danas uz nju ostale i riječi vjerovanja i povjerenja. Upravo to povjerenje je jedini razlog zašto mi danas stojimo ovdje – ponosno je istaknuo gradonačelnik Kirin načinivši usporedbu povjerenja s vjerom u Boga kada je unuk pitao djeda koliko je Bog velik.

Djed je, prikazavši unuku avion koji leti nebom upitao ga koliko je avion velik. Unuk je odgovorio kako je malen, no ubrzo je promijenio mišljenje kada ga je djed odveo na aerodrom, jer je avion odjednom bio ogroman.

–Tako je i sa Bogom i povjerenjem, dok je udaljeno od nas, čini nam se malim, a kada se svi združimo, baš kao što smo i onda, povjerenje je bilo ogromno. Tako su svi najvažniji, koji su imali povjerenja, danas ovdje – ponosno je rekao Kirin.

Na ljepotu slobode podsjetio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

IMG 20190831 112443

-Slobodu koju danas uživamo dugujemo svim hrabrim Hrvatskim braniteljima koji su imali tu povijesnu privilegiju da obrane i oslobode svoju Domovinu. Cijena slobode koju je platila Hrvatska iznimno je visoka, a oni koji su oslobodili ovu zemlju danas žive skromno, samozatajno sa svojim psihičkim i fizičkim ranama. Ne zaboravimo da se radi o onima koji su podnijeli najveću žrtvu za našu slobodu – rekao je D. Žužak, dodavši kako današnjim okupljanjem želimo održati sjećanje na naše poginule branitelje i njihovu žrtvu, ali i na velike pobjede koje smo ostvarili u Domovinskom ratu kako bi mlađi naraštaji bili upoznati s istinskim značenjem domoljublja i veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu.

Nekadašnji ratni zapovjednik general pukovnik Đuro Dečak prisjetivši se svih onih koji su oslobodili selo Jasenaš koje je tad bila vrlo važna strateška točka za obranu Virovitice, napomenuo je da su akcije izvedene u Virovitici, prve uspješne akcije u Domovinskom ratu.

IMG 20190831 112801

-Važno je napomenuti da nismo imali baš nikakav raspored o snagama agresora kao ni o njihovom položaju pa možemo zahvaliti onima koji su ponikli iz Hrvatske, sa srpskim porijeklom, koji su nam pomogli u namjeri da obranimo svoju državu. Nekoliko pojedinaca danonoćno je pomagalo, te su pod cijenu svoga života ostali rame uz rame s nama, u 127. brigade HV-a – prisjetio se Đ. Dečak.

Na svečanosti se i ovaj put okupio veliki broj branitelja, predstavnika braniteljskih udruga, policije, mještana i ostalih gostiju, među kojima se istakla predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice, Lahorka Weiss, Zamjenici gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac i Damir Marenić te pročelnik Upravnog odjela za komunalne polove, prostorno uređenje i graditeljstvo, Kristijan Sabo.

Svečanost se nastavila odavanjem počasti, a potom i druženjem u Društvenom domu u Milanovcu.

(ww.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”547765″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content