Održana 28. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara, prve žrtve Domovinskog rata šireg orahovačkog područja

U Četekovcu i Humljanima održana je 28. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara, koji je svoj život na oltar Domovine položio 11. kolovoza 1991. u napadu na policijsku ophodnju na cesti između Humljana i Četekovca.

Obilježavanje je započelo memorijalnim hodnjama u organizaciji UHBDVDR Orahovica od Čačinaca do grobnog mjesta Stjepana Mlakara u Četekovcu, odnosno u organizaciji UHBL PTSP VPŽ od Čačinaca do Mlakarovog spomen obilježja na mjestu pogibije. Nakon odavanja počasti Stjepanu i svim poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Četekovcu, središnji komemorativni skup održan je kod spomen obilježja na mjestu pogibije, na kojem su nazočili obitelj, rodbina i suborci poginulog Stjepana Mlakara, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak te mnogi predstavnici općinskih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obilježavanje Stjepan Mlakar 3 Custom

U uvodu nazočne je pozdravio predsjednik druge organizatora, Udruge ratnih policajaca Orahovice Robert Kuzmić.

-I nakon 28 godina smo se ponovno okupili ovdje kako bi obilježili dan kada je policijska ophodnja PP Orahovica iz zasjede napadnuta gdje je Stjepan poginuo, a Franjo Sterle i Josip Jurković ranjeni. Naša je dužnost čuvati uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja te promicati istinu o Domovinskom ratu, posebno na to podsjećati mlade generacije koje dolaze – rekao je između ostalog Kuzmić.

Posebno emotivno obraćanje bilo je medicinske sestre Zdenke Jurenac koja je toga tragičnog dana pružajući prvu pomoć spasila život policajcu Franji Sterleu.

-Teško mi je danas pričati, 28 godina je prošlo, a sve kao da je bilo jučer. U tom trenutku bili smo u redovnoj posjeti pacijentima u mjestu Pušina kada smo doznali da je pucano na naše policajce. Nismo ni sekunde dvojili, iako nismo znali što nas tamo čeka, da li se još uvijek puca. Jednostavno smo krenuli pomoći našim dečkima. Nažalost, Stjepan Mlakar je na mjestu bio mrtav, a Franjo Sterle je ležao u krvi i zapomagao. Učinila sam sve što sam mogla u tom trenutku i moj vozač Željko Zaklan i ja smo ga stavili u sanitetsko vozilo i krenuli put našičke bolnice. Na putu sam pokušavala Franju držati budnim i kad smo napokon stigli do bolnice već nas je u holu čekalo svo moguće osoblje i ja sam ih molila da daju sve od sebe da tog čovjeka spase. Na sreću, Franjo je danas s nama i čast mi je i ponos zbog toga, što sam hrvatskom branitelju uspjela spasiti život – pričala je prepuna emocija Zdenka Jurenac.

Obilježavanje Stjepan Mlakar 6 Custom

Nakon obraćanja predstavnika općine Čačinci i Grada Orahovice, prigodno se obratio i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

-Hvala vam hrvatski branitelji što ste nam podarili ovu prelijepu Domovinu i moram reći hvala vam Zdenka i Željko što se iskazali ogromnu hrabrost spašavaju život našeg branitelja. Hvala i svima koji su došli na ovu obljetnicu čime zajedno činimo sve da se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaboravi te da vječno čuvamo uspomenu na Domovinski rat. – zaključio je Žužak.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”543364″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content