Ovo nikako ne smijete raditi ako ste izgorjeli na suncu: Evo kako, osim jogurtom, “sanirati” štetu

Oštećenja kože uzrokovana su UVA i UVB ultraljubičastim sunčevim zrakama, pa se nerijetko nakon morskih dana kući vraćamo s opeklinama na koži. Opekline najčešće nastaju uslijed previše izlaganja suncu i ne korištenja adekvatne zaštite. Osobe svijetle puti tako će lakše zadobiti opekline od onih koje imaju tamniju put, a posebno treba paziti na  malu djecu, čija je koža najosjetljivija.

Ono što svakako trebate izbjegavati je mazanje bilo kakvim masnim sastojcima kao što je to maslac ili krema s masnoćama. One će zagrijavati oštećenu kožu te se može postići kontraefekt – činit će se kao da je opeklina postala još gora. Masne kreme će zatvoriti pore, a opeklina će brže proći ako koža može ‘slobodno disati’.

Dok koža ne zacijeli, nikako ne biste trebali boraviti na suncu. Potrebno je piti dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali. Uz vodu mogu pomoći i nezaslađeni čajevi. Baš kao i za zdravlje organizma kod ljetnih vrućina i kod opeklina od sunca, tijelu će najviše odgovarati laganija prehrana, bogata voćem i povrćem, uz dodatak proteina.

Donosimo vam nekoliko ideja kako najbrže „sanirati štetu“ i ublažiti opekline i crvenilo.

1. LED

Kada je u pitanju opeklina od sunca, prvo što nam padne na pamet je led. Ako se radi o manjoj površini kože na tijelu, kockice leda čine se kao odličan saveznik u borbi protiv opeklina. Preporučljivo je led omotati u sterilnu pamučnu tkaninu te vrećicu lagano prisloniti na kožu.

2. HLADNA KUPKA

Radi li se o većoj površini tijela koja je zadobila opekline, praktičnije je leći u kadu punu hladne vode. No treba biti oprezan kako se tijelo ne bi pothladilo.

Odlična pomoć može biti i hladna kupka sa zobenim pahuljicama. U kupku stavite zobene pahuljice te ih pustite da nabubre. Opustite se na pola sata, voda će hladiti tijelo, a zob će regenerirati kožu. Kako bi poboljšali djelovanje, prije kupke kožu namažite s otopinom jednakog udjela maslinova ulja i octa te ostavite da djeluje sat vremena.

3. „DOBAR, STARI“ JOGURT

Zasigurno ste već čuli za korištenje jogurta prilikom opeklina od sunca. Ovaj pripravak iz kućne radinosti može odlično ublažiti opekline. Jogurt nježno nanosite na zahvaćene dijelove kože i držite nekoliko minuta, a potom ispirite. Apliciranje jogurta učinit će da se koža rashladi i nahrani. Važno je znati da se nikako ne preporučuje korištenje voćnih jogurta već običnih, mliječnih jogurta.

4. UMIRUJUĆI GELOVI

Ako niste skloni kućnoj radinosti, svakako možete posjetiti ljekarnu te kupiti umirujuće gelove i slične proizvode. Farmaceuti će vam također ljubazno udijeliti nekoliko savjeta o tome kako dodatno ublažiti opekline.

5. OBLOZI OD ZELENOGA ČAJA ILI KAMILICE

U borbi protiv opeklina, može vam pomoći i zeleni čaj – možete ga i piti, ali i nanositi obloge od njega na kožu. U pomoć priskače i kamilica, biljka koja je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Z toga razloga preporučljivo je napraviti i čaj od kamilice koji smanjuje iritaciju. Važno je napomenuti da je potrebno ohladiti čaj prije upotrebe i direktnoga kontakta s kožom. Odlučite li se na ovu opciju, ohladite čaj te natopite ručnik njime. Stavite ručnik na oštećenu kožu i pustite neka djeluje pola sata ili sat vremena, ako se radi o jačoj opeklini.

6. ALOE VERA

Vrlo popularan prirodni lijek kod opeklina je i aloe vera jer umiruje kožu. Imate li priliku koristiti biljku aloa vere, prerežite list po pola te gel aplicirajte direktno na opečeno područje. Želite li unaprijediti korištenje aloa vere, preporučljivo je iscijediti gel u kremu bogatu vitaminom E i potom aplicirati na kožu.

(www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content